Du leser nå Dagbladet Pluss

Selveste Kong Edvard VII har en sentral rolle i den nye boka til Lucinda Riley

Ny bok i ambisiøs serie.

TREDJE SØSTER: Lucinda Riley besøkte Norge i sin forrige bok om sju mystiske søstre. Nå er turen kommet til Storbritannia, i bok nummer tre. Foto: Øistein Norum Monsen
TREDJE SØSTER: Lucinda Riley besøkte Norge i sin forrige bok om sju mystiske søstre. Nå er turen kommet til Storbritannia, i bok nummer tre. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Den svenske tv-serien om Selma Lagerlöf har betimelig nok igjen skapt debatt om hvor langt du kan gå i å tukle med historiske personer. Ketil Bjørnstad er blant dem som har gått hardest ut mot sjangeren. Forunderlig nok, i og med at han er den norske forfatteren som i størst grad selv har bygget seg en karriere på å dikte seg inn i historiske personers indre liv.

Det er ikke tvil om at dette er en spekulativ og til dels luguber sjanger. Selv tenker jeg at dess drøyere diktningen er, dess mer fjerner forfatteren seg fra den historiske personen. Leserne forstår da i det minste at her dreier det seg om forfatterfantasi – ikke en ullen dikterisk tilsnikelse som foregir å være virkelig.

Tredje bok

Den britiske forfatteren Lucinda Riley nekter seg lite i så måte. I syvbindsserien «De syv søstre» har hun blant annet gitt Edvard Grieg rollen som den aldrende elskeren til sin fiktive versjon av Peer Gynts Solveig. I denne tredje boka i serien møter vi ingen ringere enn Edvard VII, hans elskerinne Alice Keppel og den britiske forfatteren Beatrix Potter.