I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Gretha Tunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

KOMMENTARER

Selvfølgelig er Greta Thunberg sint

Greta Thunberg skaper ubehag. Det er fordi hun målbærer den nye, ubehagelige sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dette er sikkert ikke noen god idé. Å hive seg ut i en debatt om klimaaktivisten Greta Thunberg er som å prøve å innta rollen som speaker i parlamentet i London og rope «ordderrr, ooorderrrr», mens ropingen fortsetter på begge sider.

Etter å ha lest gjennom utallige Facebook-tråder det siste året, vet jeg at det ikke vil bli noe «order». Utfallene mot Greta Thunberg har lenge vært overraskende sterke, men etter hennes tale i FN i går ser det ut til å ha tiltatt i styrke. Voksne folk som ikke skjønner alvoret forskningen forteller om klimatrusselen, tillater seg latterliggjøring og psykologisering av en 16-åring som har forstått mer enn dem. Det er nesten ikke til å holde ut.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Greta Thunberg har tatt på seg en rolle hun ikke burde ha trengt å ha. Ubehaget som hennes engasjement skaper, er likevel noe folk må begynne å forholde seg til. Noen sperrer opp øynene i forundring over at en 16-åring kan sitte i FN med hele verden som tilskuere og si at barndommen hennes er stjålet.

Det vi burde undre oss over er dette: Hvordan kunne verden stille seg slik at dette faktisk er et relevant poeng?

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

En ubehagelig sannhet er ikke lenger at den godt voksne amerikanske visepresidenten Al Gore med store kjaker og cowboystøvler forteller at klimakrisen kommer stormende. En ubehagelig sannhet i dag er at 16-åringer setter seg inn i de samme faktaene, og skjønner at det kommer til å prege hele livet deres. En nysgjerrig og engasjert 16-åring kan lese seg til at karbonbudsjettet - hvor mye CO2 vi kan slippe ut før vi bryter 1,5-gradersmålet - vil være brukt opp om åtte og et halvt år dersom utslippende fortsetter som i dag. Da vil han eller hun være 24 år.

Greta Thunberg nevnte dette som ett av flere poenger i talen sin i FN. Hun hadde en hel serie med andre. Det er det som er styrken i Thunbergs budskap. Ikke bare følelsene, men evnen til presis, effektiv og ugjendrivelig formidling av harde, nådeløse fakta. Hun ser at utslippene globalt ikke går ned, og at politikken for å endre dette i tilstrekkelig grad ikke er på plass. Hun ser at selv de fleste optimistiske scenarioer for å klare 1,5-gradersmålet inneholder enorme mengder «negative utslipp» (hvor CO2 skal suges ut av atmosfæren), men at disse teknologiene knapt eksisterer.

Samtidig, i en Facebook-tråd nær deg, kan du lese en smart 40-åring som sier at nå er det tid for å roe ned følelsene, og satse mer på fornybar energi.

Som om ikke krav om fornybar-satsing har vært mantraet fra klimabevegelsen i over 30 år.

FRIDAYS FOR FUTURE: Fredag ble det arrangert skolestreiker for klimaet over hele verden. Video: CNN Vis mer

Det mangler ikke på omtanke for Greta Thunbergs ve og vel, at noen tar vare på henne i den rollen hun har fått. Det jeg savner, er innlevelse. Hvordan er det å være 16 år i dag, og forstå at jordkloden er i ferd med å endre seg på en måte som vår siviliasjon aldri før har opplevd?

Når Greta Thunberg tar dette inn over seg, er det fullt forståelig at hun tenker hun ikke har mulighet til å leve en vanlig barndom. I alle fall slik vi liker å forestille oss den - ubekymret med tanke på framtida, fullt opptatt med lek, venner og utfoldelse i hverdagen.

Det er dette som er budskapet, og som gjør ungdomsopprøret mot klimaendringene til noe unikt: Innsikten, alvoret og ansvaret unge mennesker skjønner at de må ta - og som smitter på tvers av generasjonene. Det er dette som gjør det så sterkt. Opprøret er personlig, og allmenngyldig på samme tid. Greta Thunberg har helt rett. Hun burde ikke ha trengt å stå å si dette, hun skulle ha vært på skolen.

Motparten står og fører fravær. Du kan jo avgjøre hvilket av de to perspektivene som gir mest grunn til uro.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer