LEKKERT: «Eg er ein frosk» er en sjeldent kvalitetssterk og fantasieggende bok, full av irrasjonelle overraskelser. Bilde: FRA BOKA
LEKKERT: «Eg er ein frosk» er en sjeldent kvalitetssterk og fantasieggende bok, full av irrasjonelle overraskelser. Bilde: FRA BOKAVis mer

Selvfølgelig er jeg en frosk

Helt opplagt i surrealistisk barnebok.

ANMELDELSE: Er jeg en frosk? Selvsagt er jeg det. Å forstå det er ikke vanskelig når jeg sitter med boka «Eg er ein frosk» mellom fingrene. Nei, da er det opplagt som bare det.

Drømmeaktig Denne boka handler om et lite barn med en froskedrakt. Pluss en flue. Og en elefant, selvfølgelig. Og hvorfor ikke et villsvin, og en hund, og en leopard og en krokodille og en flokk nesehorn. Ja, det handler denne boka om.

Kurt Johannessen ser ut til å ha latt seg inspirere av japaneren Bashos kjente froskehaiku når han har skrevet teksten til denne vesle fortellingen. Og kanskje av en surrealist eller to. Her er ingenting sannsynlig, men i den drømmeaktige atmosfæren til denne boka er absolutt alt mulig.

Selvfølgelig er jeg en frosk

Tekst og tegning hører nøye sammen. Øyvind Torseter har lagd en serie flotte dobbeltoppslag, med illustrasjoner som minner om utklipte pappfigurer. Fargene er fantastiske. De stråler mot den som lar seg lokke til å bla videre. Mest i grønt - det er jo tross alt en froskebok, dette her. Men også lys og mørke, natt og dag. Pluss en askesky av islandsk kaliber.

Poetisk logikk
Hvert nye oppslag innebærer en overraskelse. Dette hadde du ikke ventet deg. Samtidig utvikler teksten seg noen få ord av gangen. Og en flue følger med hele tida, den vet ikke hva den går til, stakkar.

Om dette høres forvirrende ut, er det bare fordi boka følger sin egen, besynderlige og poetiske logikk, fram mot den uavvendelige slutten. Her får små, nysgjerrige barn noe å bryne seg på. Boka innbyr til å bruke fantasien på både ord og bilder. Gnistrende originalt, og utført med en imponerende klarhet. Passer til unger fra ett til ett hundre. Det kompliserte er det enkle, og omvendt.