I SEMIFINALEN: Norges representant Carl Espen deltar i den andre semifinalen, 8. mai. Finalen går av stabelen den 10. Foto: Stellapictures
I SEMIFINALEN: Norges representant Carl Espen deltar i den andre semifinalen, 8. mai. Finalen går av stabelen den 10. Foto: StellapicturesVis mer

- Selvfølgelig kan det bli lettere å påvirke dem nå

Nye regler førte til tidligere publisering av den hemmelige MGP-fagjuryen.

(Dagbladet): Om fem dager står Carl Espen på Eurovision-scena for å representere Norge i semifinalen.

På torsdag ble den norske fagjuryen i Melodi Grand Prix (MGP) avslørt på European Broadcasting Union (EBU) og NRK sine nettsider.

Tidligere har ikke juryen blitt offentliggjort før under sendingen av programmet. Nå forteller ansvarlig for MGP i nrk, Stian Malme, at de er blitt nødt til å publisere navnene tidligere i år, etter nye regler fra EBU.

Gjennomsiktig system Som en direkte konsekvens av alt oppstyret rundt stemmejukset under fjorårets konkurranse, har EBU nå lagt ned et krav om et mer gjennomsiktig system.

- Det er første gang vi gjør det sånn som i år. Det kom en del anklager om land som prøvde å kjøpe stemmer under fjorårets konkurranse, og det ble bekreftet i etterkant av Eurovision i fjor. Nå har vi strammet inn på prosessen, og et av tiltakene er altså at navnene skal publiseres tidligere. Alle skal kunne se hvem de er, og selv kontrollere at de ikke har en tendens, eller mulighet for å bli påvirket av andre, sier Stian Malme til Dagbladet.

Han legger også til at alle jurydeltakere er blitt sendt inn til granskning hos EBU før de ble godkjent.

Avgjørende stemmer I den internasjonale Grand Prix-finalen består hvert lands stemmer av 50 prosent telefonstemmer og 50 prosent  av fagjuryens stemmer.

Fagjuryens stemmer kan derfor være avgjørende for poengresultatet fra det aktuelle landet.

- Hvilke tanker har dere rundt at juryen kan bli lettere påvirket, nå som den er kjent?

- Vi må nesten bare stole på at de vil melde det inn, om noen forsøker å påvirke eller kontakte dem i den forbindelse. Vi må stole på at de har integritet. Selvfølgelig kan det bli lettere å påvirke dem nå som de er kjent, men jeg er ikke redd for at det skal skje her i Norge, sier Malme.

Strengere regler EBU har også strammet inn reglene siden i fjor, og lover strengere sanksjoner om noen nasjoner skulle forsøke å jukse med stemmene i konkurransen.

- Hvordan kan dere garantere at den norske juryen ikke blir påvirket av andre nasjoner?

- Ingen kan garantere det, men om det blir snakk om noen stemmejuks her i Norge vil EBU sette seg ned for å granske saken. Basert på den etterforskningen kan da Norge bli kastet ut av konkurransen, forklarer Malme.

- Hvilke forholdsregler har dere tatt?

- Vi har snakket med vår jury, og de er inneforstått med den tjenesten de skal utføre, og at deter viktig at de beholder sin egen integritet. Vi må velge å stole på folk. Jeg kan også nevne at de har skrevet under på kontrakter med EBU, sier Malme.

Tidligere år har man lagt  sammen alle jurystemmene og publisert et samlet resultat, mens det i år også vil bli publisert enkeltstemmer fra alle jurymedlemmer i alle land. Også dette for å motvirke juks med med resultatet.