Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nytt regjeringskvartal:

Selvfølgelig kan regjeringskvartalet bygges av tre

Betongelementforeningen kritiserer det politiske engasjementet rundt materialvalg i regjeringskvartalet. Næringslivet trenger politikere som våger å tenke nytt.

NYTT REGJERINGSKVARTAL: Selv om tre skal være et viktig element, vil et nytt regjeringskvartal bestå av en rekke materialer, understreker artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
NYTT REGJERINGSKVARTAL: Selv om tre skal være et viktig element, vil et nytt regjeringskvartal bestå av en rekke materialer, understreker artikkelforfatteren. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Regjeringen ønsker at det nye regjeringskvartalet skal fremme klimavennlige løsninger, innovasjon og leverandørutvikling og at tre skal være et viktig element. Dette følger opp regjeringens og opposisjonens ambisjoner.

Offentlige bestillere har et særlig ansvar for innovasjon og miljø, og slik bidra til nærings- og markedsutvikling. Statsbygg utfører arbeid på vegne av fellesskapet, det er en selvfølge at eierne har forventninger om utvikling.

Trigging av prosesser, debatter og konkurranse er svært positivt. Dette gir innovative effekter for en rekke industrisektorer og bransjer.

Selv om tre skal være et viktig element, vil et nytt regjeringskvartal bestå av en rekke materialer. Forskjellige materialegenskaper må utnyttes og kombineres for å få gode bygg.

Tre har svært gode miljøegenskaper. Norge har overskudd av skog og norsk skogbruk drives bærekraftig og er sertifisert.

Debatten om hvorvidt tre møter sikkerhetskrav er en fullstendig avsporing. Det er den største selvfølgelighet at alle krav fra bestiller til bygget skal imøtekommes. Lover og regler som regulerer innkjøp, dokumentasjon og byggeregelverk skal følges slik at også konkurransen ivaretas innenfor gitte rammer.

Regjeringen har mål om å utvikle ny industri basert på bioøkonomi og fornybare norske skogressurser. I regjeringsplattformen fremgår det at byggebransjen skal stimuleres til nyskaping og bruk av tre som byggemateriale. Ønsket om bruk av tre som et element i nytt regjeringskvartal, er da naturlig.

Andre sektorer slik som prosessindustrien (som også betong er en del av) er avhengige av skogressursen for å nå sine klima- og miljømål. Betongindustrien har satt seg et prisverdig mål om å bli klimanøytral. For å få til det må sidestrømmer og biprodukter fra skog- og treindustri tas i bruk. For eksempel som energikilde i produksjon eller aske som tilslag i betong.

For å utvikle industri av biproduktene til skognæringen, må også hovedmarkedet som er materialer til byggenæringen utvikles. Disse sammenhengene burde også være i betongindustriens interesse.

Betongelementforeningen kritiserer norske politikere for å engasjere seg i miljø- og samfunnsutviklingen, dette er forunderlig! Norske miljømål forutsetter politisk handlekraft og innovasjon.

Det er på høy tid at man fokuserer også på materialvalg og levetid i bygg, og ikke bare på energibruk i byggets driftsfase. De store klimagevinstene oppnås gjennom kloke materialvalg.

Byggenæringen har etterspurt større engasjement fra politikerne. Nå har man det. Det er ikke et problem! Vi må bruke politikernes engasjement positivt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media