- Selvfølgelig skal skolene få vise film

Trond Giske frykter ikke søksmål.

IKKE REDD FOR RETTSSAK: Kulturminister Trond Giske synes skolene bør få fortsette å vise film for elevene uten å betale lisens for det. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
IKKE REDD FOR RETTSSAK: Kulturminister Trond Giske synes skolene bør få fortsette å vise film for elevene uten å betale lisens for det. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I forrige uke erklærte selskapet Norwegian Film AS at norske skoler må betale for å vise filmer i klasserommet.

Selskapet, som blant annet representerer SF Norge, Sony og Disney, truer med å gå til sak dersom ikke kommunene betaler lisens til dem. Lisensen vil koste norske skoler mellom 4000 og 5000 kroner i året.

Nå hiver kulturminister Trond Giske seg inn i debatten, og gir sin fulle støtte til skolene.

- Selvfølgelig skal skolene få vise film. Dette er viktig! Film kan ha stor nytte i skolen — det er en utrolig god måte å få oppleve andre tider og andre kulturer, og det kan sette fokus på viktige samfunnsspørsmål. Det blir trist om vi må gi slipp på det, sier Giske til Dagbladet.no.

- Hvis skolen skulle begynne å betale for filmvisningen, ville filmen ha ramlet ut av skolen. Det finnes nok av andre ting å bruke skolebudsjettet på.

Ikke redd for rettssak
- Selvsagt skal man ikke betale om man viser filmklipp i undervisningssammenheng, men det er fryktelig rart om ikke skoler skal betale om de viser en film fra a til å, sa Petter Myhrvold i Norwegian Film AS til Dagbladet.no. i forrige uke.

Han erklærte at selskapet er villige til å stevne norske kommuner for retten dersom skolene ikke begynner å punge ut.

Giske frykter på sin side ikke konsekvensene av en eventuell rettssak.

- Jeg håper vi slipper en slik unødvendig tur innom rettssvesenet. Men vi vil gi vår fulle støtte til skolen, og jeg er overbevist om at vi har gode sjanser til å vinne en eventuell sak, sier ministeren, som støtter Kommunenes sentralforbunds påstand om at filmvisning i skolen ikke er offentlig framvisning.

- Privat visning
- Filmvisning i klasserommet må anses som en privat visning. Det er ikke snakk om noen vederlag på noen som helst måte. Det hele foregår innen skolens fire vegger og tiltrekker ingen personer utenfor. Det kan ikke sammenlignes med for eksempel filmvisning i et samfunnshus, presiserer Giske.

- Jeg er sikker på at vi er på juridisk sikker grunn, og jeg gir min varmeste støtte til skolene.

Ministeren mener at Norwegian Film AS heller bør tenke mer langsiktig.

- Filmvisning i skolen øker filminteressen hos elevene, og dette kan gi økt salg av kinobilletter og DVD-filmer, noe som vil være positivt for filmbransjen.

Hva mener leserne? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer