SIGNALER: Toppløs soling

Selvfølgelig soler vi oss ikke toppløse lenger

Det er lett å være nostalgisk om ei tid da unge yppige jenter lå strødd på Mallorcas strender med puppene ute. Det er lenge siden.

SOLING: Med bikinitoppen på, de siste par tiåra. Foto: NTB Scanpix
SOLING: Med bikinitoppen på, de siste par tiåra. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Året var 1954 og Cannes-festivalen var i full sving. Hele showet ble stjålet av den unge, lovende filmstjernen Simone Silva: Skandalen var et faktum idet hun kastet toppen og sto der på stranda i bare skjørtet, med hendene over brystene under en fotoshoot. Stuntet ble selve snakkisen på festivalen, men Silvas filmkarriere ble det ikke noe særlig av i ettertid. Tre år etter, i en alder av 29, døde hun.

Det var ikke fullt samme skandale et par tiår seinere. Pikant var det fremdeles på 60-tallet, men fra 70-tallet til 80-tallet var toppløs soling en nær selvfølgelighet på strender sørover i Europa, og her oppe også når sola titta fram. Det var kvinnefrigjøring og seksuell revolusjon, og sydenferiene ble allment tilgjengelige.

Det er 30 år siden 1989. I ca. hele min levetid har toppløssoling vært sånt som bare foreldregenerasjonen gjorde, via litt harry sydenestetisk, til i seinere tider nærmest bli husket som noe nostalgisk.

La oss være ærlige: Om det er noe den «frigjørende» toppløs-solingen på 70-tallet ikke oppnådde, så var det å avseksualisere kvinnens bryster. Lettkleddhet ruinerer ikke filmstjerner lenger, men Kate Moss har fortalt at hun gråt før toppløs-shoots på 90-tallet, og fikk menn i rommet til å snu seg vekk. 30 år med utvikling i toppløs-soling til tross; Pamelas appell var ikke bare skuespillertalentet.

Badestranda var et unntaksområde. Litt som at «Syden» er et sted det er greit å drikke øl til lunsj.

Selvfølgelig soler vi oss ikke toppløse lenger. Tiden der man gnei seg inn med sololje uten solfaktor for å maksimere UV-strålingens effekter (til yngre lesere: dette er noe som var populært, ja) forsvant i takt med en økende forståelse av hvor hudkreft og rynker kommer fra. Solsenger, der man kan få litt farge helt uten å dra til Syden på et effektivt kvarter, bidro nok også hos de litt mindre folkehelsebevisste. Det samme gjorde framskritt i selvbruningsteknologien.

Det er lett å skylde på Instagram og Facebooks amerikanske puritanisme, selv om trenden forsvant lenge før. Det har nok påvirket at moten har holdt seg: Det man ser er det man kopierer, tross alt. Man kan sikkert klage litt på presset i forbindelse med #sommerkroppen også. Det er blitt mange håndklær i garderoben på svømmehallen.

Stranden på 70-tallet var et flyktig sted. Ferien var en egen verden. Det var før Iphonen kom i 2007. Når du tar av deg toppen på en liten strand ved fjorden, er de fremdeles like seksualiserte puppene dine ikke lenger nødvendigvis et øyeblikksbilde. Alt som trengs er en eneste person til stede med en smarttelefon, og de to sekundene det tar ham å snappe bilde av deg til sine 400 nærmeste venner.

På en fremmed persons mobilskjerm er konteksten borte. Det er ikke lenger «friminutt» fra seksualiseringen så lenge du ikke er toppløs fullstendig privat. Plutselig er bildene av puppene dine på internett.

Det er sikkert lett å være nostalgisk om ei tid da unge yppige jenter lå strødd på Mallorcas strender med puppene ute. Men de som er nostalgiske om 1980, (da særlig en del menn i diverse kommentarfelt under saken om toppløsbadende Christa, 24) kan i alle fall trøste seg med dette: Det er fremdeles folk som er lykkelig nakne i treningssentergarderobene. De samme damene som var toppløse i gamle dager.

Men før vi faktisk får avseksualisert bryster, er nok den eneste løsningen den som ble skissert av Per Olaf Lundteigen i sin tid: At du er et sted med nok plass rundt deg. Nok plass definert som at du kan slå lens i hagen uten å sjenere naboen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.