Selvforherligende Garté

Garté setter opp en svært snever norm for framtidas forfatter: den mediedyktige skikkelsen som med letthet promoterer seg selv og sitt i den litterære offentligheten.

SKUFFET OVER FORLAGENE: «Norske forlag spyr ut debutantbøker, i dobbel forstand. Det kommer ut en stor munnfull per halvår, og de blir som regel spylt bort etter nyttårs- og russefeiringa», skrev forfatter Tiger Garté (bildet) i Dagbladet i går.

Foto: Lars Myhren Holand
SKUFFET OVER FORLAGENE: «Norske forlag spyr ut debutantbøker, i dobbel forstand. Det kommer ut en stor munnfull per halvår, og de blir som regel spylt bort etter nyttårs- og russefeiringa», skrev forfatter Tiger Garté (bildet) i Dagbladet i går. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tiger Garté har et opphisset innlegg om litterære debutanter i Dagbladet 13. desember, men det er jammen ikke lett å forstå hva han vil oppnå. Bortsett fra en helsides rekrutteringsannonse for sitt eget forlag.

Ifølge Tiger Garté er det ett forlag som bryr seg om debutantene, mens alle vi andre bare «spyr ut debutantbøker». Innlegget hans er forbløffende selvforherligende, og skjeller ut resten av bransjen for «årevis med latskap i debutantnullsatsinga» (og som kontrast hyller amerikansk nyskaping i form av Cormack McCarthy? McCarthy er utvilsomt en storartet forfatter, men han debuterte med alt annet enn et brak for 46 år siden).

Garté har rett i én ting: det er vanskelig å skape blest rundt debutantene. Dette gjelder enten debutanten kommer fra Oktober, Gyldendal eller Juritzen. For heller ikke Gartés/Juritzens metode har vel resultert i særlig annet enn «dølle portrettintervjuer i lokalavisa» for deres egne PR-trente debutanter?

Det finnes unntak. Krimdebutanten Jørgen Brekke og romandebutantene Sondre Midthun og Marco Demian Vitanza fikk for eksempel mye og positiv omtale, og Brekke har et samlet opplag på mellom 40 og 50 tusen. Men hva med alle de andre? En google-gjennomgang av årets debutantnavn viser to ting: det er få som har fått mer enn en håndfull anmeldelser. Og i de fleste tilfellene kommer anmeldelsene svært spredt tidsmessig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer