Selvgod og skråsikker

Hva er galt med Irwin D. Yalom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Hvorfor frykte døden når vi ikke kan sanse den?» Dette er hovedbudskapet i den amerikanske psykoterapeuten Irvin D. Yaloms siste utgivelse. Som elev av Rolle May, bedriver Yalom en eksistensielt basert psykoterapi. «Å stirre på solen» bærer undertittelen «Om å overvinne frykten for døden». Her dissekerer Yalom dødsangsten, og imøtegår den gjennom et vitenskapelig basert menneskebilde, kunstsitater fra de store døde og henvisning til andres, men helst egne bøker.

Yaloms utgangspunkt er den greske tenkeren Epikurs doktriner. Der heter det blant annet at sjelen er dødelig, og blir borte når vi dør. Ergo, sier Yalom med Epikur, er det ingenting igjen som kan sanse at vi dør, og derfor ingenting å være redd for. Yalom går så gjennom en rekke kasus fra sin egen praksis der pasienter på ulike måter har vært angrepet av dødsangst. Han viser hvordan de gjennom psykoterapeutiske samtaler har blitt «friske».

Malplassert og svulstig

Yalom henviser i første rekke til seg selv som kasus og sannhetsvitne. En anmelder må derfor få bruke seg selv som et slags barometer. Jeg finner ingenting i denne boka som kan «lindre» dødsangst. Da tenker jeg ikke så mye på svulstighetene og den nesten hårreisende selvgode henvisning til egne bøker, og seg selv som godt menneske og terapeut. Men mer på Yaloms malplassert kjekke og skråsikre tone over et så grunnleggende eksistensielt tema.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer