STAND-UP: Louis C.K. spilte i går kveld for et nokså stappfullt Oslo Spektrum. Arkivfoto: AFP/Hector Mata
STAND-UP: Louis C.K. spilte i går kveld for et nokså stappfullt Oslo Spektrum. Arkivfoto: AFP/Hector MataVis mer

Selvhatets triumf

Louis C.K. er en mester i å balansere egen utilstrekkelighet, ondskap - og vitser om pedofile skulptører.

«Komikernes komiker» er både en god ting å si om Louis C.K. — og en dårlig. Det er fint, fordi det er en anerkjennelse av hans fantastiske talent. Det er dumt, fordi det skremmer mange unna. Likevel er det nok en presis måte å beskrive hans posisjon: mange som er opptatt av humor, elsker ham for hans direkte måte å fortelle om det som egentlig er vanlige ting: Om barn, om skilsmisse, om kroppslig forfall. Om sex.

Den 45 år gamle komikeren har de siste årene opplevd sterk og økende suksess, på en slik måte at det på mange måter er en liten begivenhet at han kommer til Oslo. Særlig når det er som det ene av fem stopp på Europa-turnéen, hvorav tre av dem er i London.

Balanserer Han åpner med å gjøre grundig narr av Oslo Spektrum, selvsagt — før han hopper rett inn i en teori om at alle skulptører er pedofile. De lager statuer av nakne barn som tisser på et ansikt som ser ut som deres eget. Der setter han standarden for kvelden. En god standard.

For én ting er at Louis C.K. er en gudbenådet forteller, komisk i hver lille gest — en annen ting er at han har et helt spesielt talent for å balansere det drøye materialet med ærlige og sympatiske betrakninger. Uten at han dveler for mye ved det, eller mister råheten i fortellerstilen. Som for eksempel ved at han følger opp den pedofile skulptør-vitsen med et lite stikk om at 90 prosent av verdens barn jobber. De jobber hardere enn de fleste voksne i vår del av verden.
Observasjonskomiker Det kommer til et punkt hvor en komiker som har gjort karriere av å fortelle om hvor ulykkelig han er, mister mye av grunnlaget for å klage. Han er for vellykket, tjener for godt og er populær. Slik har nok utviklingen vært litt for Louis C.K. I første sesong av tv-serien «Louie» vitser han om at han er skilt og singel, men egentlig ikke singel — bare ensom. Nå er det fem år siden skilsmissen, og han vitser om at han er lykkeligere enn noensinne.

Heldigvis er Louis C.K. en begavet observasjonskomiker, som fortsetter å se morsomme (grusomme) ting ved tilværelsen. På en helt annen måte enn for eksempel Ricky Gervais, som med sitt siste show i Oslo viste at han nå ligger et langt stykke bak sin kompis og kollega. Louis C.K. klarer fortsatt å skjære gjennom menneskenaturen, og forteller oss hva som er det beste eksempelet på vår kyniske natur: Vi har aldri sex med noen som er styggere en oss. Louis C.K. avslutter og topper showet med å levere god og oppfinnsom observasjonshumor om mobiltelefonbruk. Det er godt gjort i 2013.