LEDER

Selvkritiske, men bedre

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Norske ungdomsskolelærere er kritiske til egen mestring, men gjør det bedre på den internasjonale TALIS-undersøkelsen enn på den første fra 2008. OECD-undersøkelsen er en selvrapportering fra et representativt utvalg lærere og skoleledere. Og for norske læreres del er det mer å glede seg over enn å gråte over, selv om norske lærere skårer lavere på opplevelse av egen mestring enn gjennomsnittet av lærerne i de 32 landene som inngår i undersøkelsen.

Undersøkelsen som ble presentert på en konferanse i regi av Utdanningsdirektoratet i går, gjelder forholdene i 2013 og reflekterer ikke stemningen dette året, som har vært preget av en langvarig streik, gjensidig mistillit mellom lærere og skoleeiere og av enkelteksempler på dårlig ledelse, slik vi så i den såkalte Sandefjord-saken.

TALIS-undersøkelsen viser at 95 prosent av norske lærere på ungdomstrinnet trives i jobben som lærer. De fleste lærere svarer dessuten at de har gode relasjoner til elevene. Det gir skolemyndighetene berettiget håp om videre framgang. Trivsel på jobben og gode relasjoner til elevene er utvilsomt det viktigste med tanke på å utvikle et godt læringsmiljø. Når det så er en storstilt satsing fra politisk hold på etter- og videreutdanning for lærere, bør det skape forventninger om en fortsatt positiv utvikling som kan leses av på den neste tilsvarende undersøkelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer