Selvmord - en folkehelseutfordring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVER UKE TAR

ti mennesker i Norge sitt liv, og de etterlatte - nære og fjerne - plages senere ofte av skyld, skam og spørsmål uten svar: Hvorfor? Burde vi forstått? Kunne vi hindret det?

I dag - 10. september - er verdensdagen for selvmordsforebygging. Det er også i høst ti år siden Stortinget vedtok Handlingsplan mot selvmord 1994-1998. Verdens Helseorganisasjons Europakontor (WHOEuro) hadde bedt medlemslandene opprette selvmordsforebyggende programmer. Bare Finland var før oss.

Professor Nils Retterstøl, da president i International Association for Suicide Prevention, fremmet forslaget i Norge. Professor Øivind Ekeberg ledet utredningen som la det faglige grunnlaget. Målet var å bryte den negative utvikling med økt selvmordshyppighet fra slutten av 1960-tallet. Metoden ble å øke forskning, informasjon, oppfølging og evaluering, og å etablere regionale ressurssentre. 10 000 fagpersoner gikk kurs i alle landets fylker. Kommuner fikk ansvarsgrupper for selvmordsforebygging. Regionale resurssentre ble etablert, og i 1996 ble et nasjonalt senter, Seksjon for selvmordsforskning og -forebygging, opprettet ved Universitetet i Oslo (www.selvmord.info). I 1999 ble handlingsplanen etterfulgt av en oppfølgingsplan som ennå gjelder. I 2000 kunne vi dokumentere bedre beredskap i akuttmedisinske avdelinger som benyttet Sosial- og helsedirektoratets tiltakspakke enn i dem som ikke gjorde det. I 2003 opprettet Nasjonalt folkehelseinstitutt egen avdeling for psykisk helse (www.fhi.no) der selvmordsforskning, kvalitetssikring av selvmordsregistreringen og overvåking av utviklingen er prioritert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer