Selvmord og «lykkepiller»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PSYKOLOGISTUDENTENE

Gunhild Hoksnes og Jan-Ole Hesselberg mener i Dagbladet at jeg «roter» om psykofarmaka og selvmord. Siden jeg bygger på informasjon om Cipramil (Lundbeck) i Felleskatalogen og om Zoloft (Pfizer) i Physicians Desk Reference, USAs felleskatalog, som lister opp psykiske virkninger som aggressivitet, hallusinasjoner, paranoia, selvmordstanker og forverret depresjon, så er de «uforsvarlige» her legemiddelindustrien, psykiatere, psykologer osv. som skjuler slike bivirkningsfakta for pasienter, pårørende og allmennheten.

Psykofarmaka er, til orientering, alle preparater brukt mot depresjon, mani, angst, fobi, psykoser, schizofreni osv. og har omtrent et identisk bivirkningsbilde. Jeg oppfordrer herved Hoksnes, Hesselberg og alle psykologistudenter til å prøve psykofarmaka som egenterapi - før de gir sine terapeutiske råd. Ellers er det tvilsomt om de noengang kommer til å forstå hva det er de anbefaler.

Hoksnes og Hesselberg tar fullstendig feil når det gjelder selvmordsraten. Selvmordsraten ble fordoblet fra 1950 til 1980. (Fra 7 til 13).

Dette skyldtes

i høy grad overdoser av psykofarmakatypene hypnotika/sedativa («beroligende midler»). I 1980 og 2002 var selvmordsraten for menn hhv. 17 og 16, for kvinner hhv. 6 og 6. I samme periode er forbruket av antidepressiver blitt nesten tidoblet. Grafen for selvmordsraten går i bølger rett bortover, mens grafen for bruk av antidepressiver går rett til himmels. Vi ser med andre ord en negativ effekt. Rundt 300 000 mennesker bruker nå psykofarmaka i Norge.

MITT HOVEDPOENG

var det behandlingsstrategiske paradoks at psykofarmaka, som sies å forebygge selvmord, selv øker denne faren. Registrerte selvmordstall må man selvfølgelig alltid ta med en klype salt. Det kan være vanskelig å avgjøre om dødsfall er selvmord, ulykke, brå død av fysisk sykdom, et «fingert» drap. «Overdosedødsfall» og «møteulykker» i trafikken kan være psykofarmakarelaterte osv. Selvmordsraten svinger alltid fra år til år. Her må vi ikke dikte opp spekulative forklaringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer