Selvmords-aksjon i Irak og bok fra drapstruet

Grass, Auster og Hirsi Ali.

(Dagbladet.no): Vi har tidligere presentert bokvåren hva gjelder norsk litteratur. Her er vårens oversatte bøker:

Først av alt kommer Günter Grass\' memoarer «Når løken skrelles». Den kontroversielle boka, der Grass for første gang forteller om sin bakgrunn i Waffen-SS, er oversatt til norsk av Kjell Risvik.

Dessuten utgis Paul Austers nye bok, «Reiser i skriptoriet», som handler om en gammel mann som våkner i et fremmed rom, uten å huske hvorfor han er der - eller hvem han er. Auster kaller selv romanen for en fabel, og denne fabelen kommer ut i slutten av februar.

Den portugisiske nobelprisvinneren Jose Saramago kommer med romanen «Dødens uteblivelse», mens Bookerpris-jokeren DBC Pierre følger opp sin «Vernon God Little» med «Ludmilas Broken English».

Franske Anna Gavaldas kjærlighetsroman «Saman er ein mindre aleine» har blitt solgt i over to millioner eksemplarer i Europa. Boka blir filmatisert i år, og samtidig utgis boka i norsk pocket.

Selvmordsaksjon

Fra tsjekkiske Milan Kundera utgis «Forhenget», der Kundera viderefører det essayistiske elementet som har står sentralt i blant annet «Romankunsten» og «Forrådte testamenter».

«Kollektivt selvmord», den fjerde boka til finske Arto Paasilinna, kommer også ut.

SKRIVER OM SITT LIV: Ayaan Hirsi Ali er opprinnelig fra Somalia, men flyktet til Nederland, som hun igjen valgte å forlate til fordel for USA i mai i fjor. Foto: NINA HANSEN
SKRIVER OM SITT LIV: Ayaan Hirsi Ali er opprinnelig fra Somalia, men flyktet til Nederland, som hun igjen valgte å forlate til fordel for USA i mai i fjor. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Fra danske Claus Beck-Nielsen utgis «Selvmordsaktionen. Beretningen om forsøget på at indføre Demokratiet i Irak i året 2004». Den tar for seg prosjektet «The Democracy destination: Iraq» som startet 1. januar 2004 da to dansker gikk over grensen til Irak iført jakke og slips, bærende på en metallkasse med den aktuelle påskriften. De vandret gjennom ørkenen og inn i unntakstilstanden - for å innføre demokrati i Irak.

- Selvmordsaktionen er en bog, der får én til at begribe, hvorfor er romankunst til. (…) Den bør sendes ud i verden, hvor den kom fra. Dér har de ikke så mange af den slags, skrev Weekendavisens anmelder da boka kom ut i Danmark. Og forfatteren er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2006 for boka.

Ny Larsson-krim

Nylig avdøde Stieg Larsson har solgt svært godt av sin krim «». Nå utgis «Jenta som lekte med ilden». Den handler om Lisbeth Salander som for første gang i sitt liv er økonomisk uavhengig. Samtidig kommer det fram opplysninger om en omfattende sexhandel mellom Øst-Europa og Sverige der flere av de innblandede har viktige posisjoner i samfunnet.

Alexander McCall Smith kommer med to nye titler i serien om Mma Ramotswes detektivbyrå i Botswana. Disse heter «Livets godteskap» og «In the Company of cheerful Ladies».

Krimdronningen P.D. James kommer også med ny tittel på norsk - selv om boka ble skrevet i 1975. «Det svarte tårnet» heter den på norsk.

Også av utenlandsk krim utgis George P. Pelcanos\' «Svart sirkus», Robert Wilsons «De skjulte morderne», mens Ian Rankin har skrevet «Fleshmarket Close».

Utenlandske dokumentarer

Av dokumentarbøker utgis Ayaan Hirsi Alis selvbiografi «Mitt liv, min frihet» på norsk denne våren, og den somalisk-nederlandske forfatteren kommer selv til den norske lanseringen. Hun har også tidligere gjestet Norge - med et strengt sikkerhetsoppbud siden hun flere ganger har blitt drapstruet.

Fra Noam Chomsky utgis «Mislykkede stater, som er Chomskys analyse USAs bruk av humanitære motiver for militær intervensjon.

Av konspirasjonsbøker kan nevnes Michael Baigents nye «Jesusdokumentene», som presenterer Jesus som en mann og ikke som en gud. Baigent, som er en av de tre forfatterne bak «Hellig blod, hellig gral», undersøker også muligheten for at Jesus var gift og overlevde korsfestelsen.

Hett blikktak

Tove Bakke har gjendiktet mange av chilenske nobelprisvinneren Gabriela Mistrals dikt i «Alle skulle bli dronning». Dessuten utgis Federico García Lorcas «Frøken Rosita / Bernarda Albas hus», også denne gjendiktet av Bakke.

Verdt å nevne er det også at Tennessee Williams dramaklassiker «Katt på heitt blikktak», gjendiktet av Lars Amund Vaage, kommer også ut i vår. Det handler om en familie som er fengslet av fortida og som blir ødelagt av grådighet og misunnelse, og stykket er også sceneaktuelt med première på Det Norske Teatret i mars.

LES OGSÅ:

FRANSK SUKSESS: Anna Gavaldas bestselger kommer i pocket i vår.
AVSLØRER SIN FORTID: Tyske Günter Grass\' memoarer «Å skrelle en løk» kommer ut denne våren.
NY BOK: Newyorkeren Paul Austers nye bok «Reiser i skriptoriet» kommer denne våren.