Selvransakelse

Når svenskene skal klandre seg selv går de grundig til verks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den tidligere journalisten og redaktøren av Expressen Staffan Thorsell har skrevet denne boka. Motivet er at hans svenske sønner skulle få vite hvordan Sverige oppførte seg da ondskapen tok makten i Europa.

Boka er i aller høyeste grad blitt leseverdig også på vestsida av Kjølen. Den skriveføre Thorsell er født i 1943. Det er ikke selvopplevde begivenheter, men frukter fra bibliotek og arkiver han har villet dele med leserne. Følgelig takker han en rekke arkiver og institusjoner for hjelp og veiledning. Bankdirektør Johan Stålhand i Stiftelsen för Ekonomisk Historisk Forskning, Wallenberg-arkivet, takker han imidlertid ikke.

Wallenbergbrødrene Jacob og Marcus ble svartelistet i USA etter krigen for sine forretninger med tyskerne. Wallenbergarkivet stakk også kjepper i julene for den såkalte Nazigull-kommisjonen og dens medlem Paul Levine som skulle forsøke å finne ut et rykende pistol bevis for at noen at det tyske gullet stammet fra konsentrasjonsleirene. Det er slikt som viser at den annen verdenskrig ennå varer og at det forgangne er nærværende. Thorsell er også lite imponert over kommisjonen som lot være å lage en egen utredning om Bosch-saken (en hemmelig avtale som var inngått mellom Wallenberg og det tyske firmaet Bosch).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer