BYRÅD: I lørdagsportrettet i Magasinet sa Lan Marie Nguyen Berg (MDG) at «selv NAF» spør hva vi kan gjøre for å gjennomføre klimatiltakene i hovedstaden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BYRÅD: I lørdagsportrettet i Magasinet sa Lan Marie Nguyen Berg (MDG) at «selv NAF» spør hva vi kan gjøre for å gjennomføre klimatiltakene i hovedstaden. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Selvsagt er NAF en del av løsningen

Vi må gjøre det attraktivt å velge miljøvennlig transport.

I lørdagens intervju med Oslos Samferdsels- og miljøbyråd, Lan Marie Nguyen Berg, siteres Berg på at «selv NAF» spør hva vi kan gjøre for å gjennomføre klimatiltakene i hovedstaden.

Skal Oslo bli Europas miljøhovedstad, støtter vi det helhjertet. Men det må skje på en måte som ivaretar folks mobilitet. Vi må gjøre det attraktivt å velge miljøvennlig transport.

Selvsagt jobber vi for en renere klode og renere, grønnere byer. Vi ser også behovet til våre 500 000 medlemmer, rundt 100 000 i Oslo-området for å komme seg rundt i hverdagen på en effektiv og miljøvennlig måte. Dette dreier seg om logistikk, ikke politikk.

Vi har kjempet for en miljøvennlig bilpark siden elbilene kom på markedet, og går i bresjen for at elbilfordelene skal opprettholdes også etter 2017. Endringene i bilavgiftene fra 2015 er helt i tråd med NAFs politikk. Ladehybrider utgjør nå 25 % av nybilsalget.

Når det gjelder byluft, har vi forlengst pekt på løsninger for hvordan vi kan komme kø og trafikkork til livs.

I en rapport fra 2014 foreslår vi å bygge innfartsparkeringer med dedikert kollektivtilbud langs hovedinnfartsårene inn til Oslo.

Omtrent samtidig med at Nguyen Berg fikk kontor på Rådhuset stod vi ved E18 på Slependen, og overbeviste bilister - og rikspolitikere - om at vi kan redusere køene om vi legger til rette på riktig måte.

Vinteren 2015 oppfordret vi våre medlemmer til å bli med på dugnad for bedre byluft.

Et godt utbygget kollektivtilbud, innfartsparkeringer, sykkelveier og trygge forhold for fotgjengere må på plass. Vi har, som Byråden ser, mange forslag til hvordan dette kan gjøres.

Så skal vi selvsagt spørre oss selv hva mer vi kan gjøre. Utfordre oss gjerne, for NAF er en del av klimaløsningen. Ikke problemet.