NÅR SNØEN først kommer til Sørlandet, er det alvor og oppslag i Dagsrevyen. Men bak alt oppstyret hviler en verden av hvit skjønnhet. Foto: Fredrik Wandrup
NÅR SNØEN først kommer til Sørlandet, er det alvor og oppslag i Dagsrevyen. Men bak alt oppstyret hviler en verden av hvit skjønnhet. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

Selvsagt må vi prate om været

Snøfallet er en undergang av det vakreste slaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AKKURAT DA vi hadde våren i sikte bak horisonten, kom vinteren. Alt lå bart og mørkt, mens dagene umerkelig ble lengre og nettene kortere. Snøen hadde falt her på Sørlandet allerede i desember – og sin vane tro forsvunnet igjen etter et helvete av issvuller og regn. Temperaturen har holdt seg over null. Gresset var begynt å drømme om dager med steikende grotid, akkompagnert av gressklipperens brølende symfoni. Sola har dukket opp i korte øyeblikk og minnet om at solsystemets senter er fylt med glødende virvler av ild, så hete at de når helt fram til den lille gata vi bor i på jorda.

MEN SÅ KOM noen grå skyer glidende. Gradstokken sank under null. Et fnugg kom dalende som en fallskjermsoldat med et budskap om fred. Så et til. En hel invasjon. Den ene flaten etter den andre dekket av hvitt. Takene, gjerdene, trærne, bilene, syklene, fortauene er dekket av snø. Ledningene som strekker seg langs stolper med gatelys, får et tynt lag med hvitt oppå seg. Trafikken er for liten til å holde gatene snøfrie. Snart er de hvite, de også. Alle farger blir sugd inn i dette underlige lyset som omkranser vår tilværelse.

STILLHETEN LEGGER seg over jorda. All støy blir dempet. Bare når snøfreserne omsider dukker opp, skjærer et brøl gjennom natta, før det forsvinner igjen. Snøen er ikke borte, den er bare omplassert. Det kjennes trygt å være innesperret av snømengdene. De bygger en myk mur mot utenverdenen, et vern mot alt som befinner seg på utsida. Vi kan sitte inne og nyte synet av snøens særegne form for skjønnhet, dette hvite som danner sine egne myke former foran våre øyne.

ALLE SNAKKER om været. Klassikeren blant alle våre samtaleemner. Selvfølgelig snakker vi om været. Om snøen som redder oss fra kjedsommeligheten. Vinteren. Var den bedre før? Jeg tror ikke det. Lunt inne, ute et sug av kulde og frost, en undergang av det vakreste slaget. Klart vi må snakke om været. Snøen er ingen straff, men et privilegium.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer