KOMMENTARER

Selvsagt skal man ikke se ut som man er på camping når man er på jobb

Vær et 7-tall på jobben.

SHORTS PÅ JOBB: Erling Folkvords anarkistiske holdning til TV-antrekk er forfriskende. Men ingen fikk med seg budskapet hans. Faksimile TV2 Nyhetskanalen
SHORTS PÅ JOBB: Erling Folkvords anarkistiske holdning til TV-antrekk er forfriskende. Men ingen fikk med seg budskapet hans. Faksimile TV2 Nyhetskanalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag punkterte Erling Folkvord debatten om shorts på jobb, da han stilte til debatt i TV2 Nyhetskanalen.

Rødt-politikeren, sosialarbeideren og lederen av organisasjonen Solidaritet med kurderne har preget nyhetsbildet etter at han kom hjem fra Syria med et brev fra den norske fremmedkrigeren Aisha Shezadi. Jeg antar at det var bakgrunnen for at han var invitert til kanalen, men vet ikke. De tusenvis av engasjerte i sosiale medier har ikke nevnt hva han sa. Folkvord stilte nemlig på TV ikke bare ikledd shorts, men også i singlet. Han så definitivt ut til å være mer kledd for en campingplass enn en arbeidsplass.

Motsetningen kommer fra Jyllands-postens Jacob Nybroe, de siste ukene heftig diskutert i hele Skandinavia etter e-posten han sendte egne ansatte om hva slags antrekk han synes passer seg på jobb. Sjefredaktøren sier ja til langbukser og knelange skjørt, men nei til shorts og hotpants.

Konkurrenten Information gjorde seg morsomme på avisas bekostning og harselerte med at «frihedsavisen» Jyllands-Posten tidligere har argumentert liberalt mot burkaforbud og for karikaturer av Muhammed. Nybroe viser «en mere pragmatisk tilgang til frihedsrettigheder» enn avisa har vært kjent for tidligere, skriver de. Siden har debatten rast, også i samtlige norske medier. VG sier både nei og «Ja til shorts på jobben!» og Morgenbladets estetiker guider leserne til lin og preppystil.

Men ærlig talt: Hotpants på jobb? Den vikaren som kommer slik kledd på morgenmøte hos oss før hun skal intervjue statsministeren, får først vennlig rettledning – og bør endre stil hvis hun vil ha forlengelse. Han som kom i shorts på jobb 22. juli 2011, husker også det. Som hos Jyllands-Posten, vet ikke alltid journalister i Dagbladet hva som skjer den dagen. De forventes derfor å være anstendig kledd, eller i det minste ha et pent antrekk klart i skapet på jobben.

Jeg kan avsløre at det har vært liknende fellesmail også i liberale Dagbladet. Også jeg har hvisket kolleger noen råd i øret, særlig på Stortinget – som har skriftlig kleskodeks.

«Kle deg opp fra en femmer til sjuer på en skala fra en til ti.» «Er du smellvakker, kle deg ned fra en tier til en sjuer.» Elin Ørjasæter ti år gamle råd i «Lederboka» var dedisert til kvinnelige ledere og vekket derfor oppsikt. Rådene har likevel noe for seg.

Hvis du vil at folk skal tenke mer på hva du sier og gjør, enn på hvordan du ser ut og ter deg, bør du kle og sminke deg på en måte som ikke vekker oppsikt. Det handler ikke om «frihedsrettigheter», det handler om å kle seg for anledningen.

Erling Folkvords anarkistiske holdning til TV-antrekk er forfriskende, i ei tid der penshorts og skjørtelengder diskuteres med stort alvor. Men ingen fikk med seg budskapet hans.

KLESKODE: Debatten om hvordan man kan kle seg i sommervarmen har fått høy temperatur i sosiale medier og på arbeidsplasser. Hvordan er det i Aller-bygget? Video: Frida Andersen Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer