Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Selvsikker radiokjøper

Kanal 4 følges med argusøyne av Kulturdepartementet etter TV 2s oppkjøp. Men styret frykter ikke omkamp om konsesjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef i TV 2-gruppen Kåre Valebrokk uttalte tidligere i dag at han ikke kunne forstå at radiosjef Arne H. Krumsvik ønsket å bygge opp en egen nyhetsredaksjon ved Kanal 4's hovedkontor i Fredrikstad.

Det fikk Kulturdepartementet til å reagere:

- Konsesjonsvilkårene slår eksplisitt fast at kanalen skal drive egen nyhetsproduksjon med den sentrale redaksjonen i Fredrikstad. Vi vil derfor ikke akseptere en løsning der kanalen administreres i Fredrikstad mens nyhetene lages andre steder. Dersom TV 2 har problemer med disse premissene, bør de revurdere kjøpet, sier statssekretær Berit Øksnes Gjerløw til NTB.

Gjerløw forteller at Kulturdepartementet nå arbeider med detaljerte sanksjonsplaner mot Kanal 4 dersom departementet mener de bryter konsesjonsreglene.

På en pressekonferanse om TV 2-gruppens oppkjøp av 34 prosent av aksjene i Kanal 4 gjentok Valebrokk synspunktet.

- Mener statssekretæren at 700 journalister skal gå og vase rundt i Fredrikstad? De må jo være der det skjer, sier Valebrokk.

Ingen konkrete tall

Radiosjefen i den nye kanalen ble hardt presset på antallet redaksjonelt ansatte ved hovedkontoret. Men Krumsvik ønsket ikke å tallfeste noen ting. Han mener antallet kommer an på hva slags avtale radiokanalen får til med sine eiere.

I tillegg til TV 2 som kjøpte seg inn som største eier i dag, eier Adresseavisen, Fædrelandsvennen, NTB og en rekke andre lokalaviser aksjer i Kanal 4. Men Krumsvik er ikke bekymret for truslene fra Kulturdepartementet.

- Vi skal lage moderne kommersiell radio. Vi kommer ikke til å være P2 med reklame, men vi lover å overholde konsesjonsvilkårene, sier Krumsvik.

Merkelig lik P4

En rekke journalister mente sendeskjemaet Krumsvik la fram på pressekonferansen var til forveksling lik P4s nåværende sendeskjema. Kanal 4 stakk av med konsesjonen fordi de lovet en annerledes programprofil. På direkte spørsmål om hva som skiller Kanal 4s sendeskjema fra det P4 har i dag svarte Krumsvik:

- Vi skal ikke ha mer prat mellom musikken, men vi skal ha mer substans.

P4 rasende

P4-sjef Rune Brynhildsen raser mot det han mener er en uthuling av konsesjonsvilkårene fra Kanal 4s side.

- Når forutsetningene endres så radikalt, bør det resultere i at politikerne gjennomgår det som har skjedd, sier Brynhildsen til NTB.

Han mener P4 må få erstatning fra staten.

- Vi mener konsesjonen ble ekspropriert fra oss, og i ekspropriasjonssaker er erstatning en naturlig følge. Dette er en av flere muligheter, sier han.

Kanal 4 i ekstase

Krumsvik mener han har funnet Kanal 4s drømmepartner i TV 2. Han hadde tro på kanalen før det ble klart at TV 2 kjøpte seg inn, men nå er han overbevist om at Kanal 4 blir en suksess. Målgruppen blir mer eller mindre lik TV 2s.

- Liker du å se på TV 2 er det mest sannsynlig at du kommer til å like Kanal 4 også, sier han.

Valebrokk mener det er helt nødvendig for Kanal 4 å samarbeide med eierne.

- En kommersiell kanal kan ikke leve hvis man skal sy alle stingene to ganger, sier han.

Ingen murring i gangene

TV 2 har altså betalt 30 millioner kroner for 34 prosent av aksjene i Kanal 4. Samtidig har TV 2 gitt kanalen et lån på 55,6 millioner som skal brukes til å betale litt av den 160 millioner kroner store gjelden Kanal 4 har. Dette lånet kan konverteres i aksjer i løpet av 2004 eller 2005, og sikrer dermed TV 2 aksjemajoritet i kanalen. Hvis TV 2 velger å konvertere lånet i aksjer mer enn halveres de opprinnelige eiernes aksjer i selskapet.

Men Kanal 4 har ikke hørt noe om at de andre aksjeeierne er misfornøyde med at TV 2 får være med på lasset.

- Alle de opprinnelige aksjeeierne er tilfredse med avtalen. Vi er enige om at dette styrker kanalen, sier styreleder Per Axel Koch til Dagbladet.no.

- Gikk Kanal 4 på billigsalg til TV 2, ville en journalist vite.

- Vi har solgt for en riktig pris. Fordi vi er enige om prisen, er den riktig, sier Koch.

  • Kanal 4 skal i møte med eierne i neste uke om redaksjonelt samarbeid. Først da blir det klart hvor mange mennesker de kommer til å ansette i nyhetsredaksjonen.
P4 MISFORNØYDE: Rune Brynhildsen og resten av gjengen i P4 raste da kulturminister Valgerd Svarstad Haugland ga konsesjonen for riksdekkende kommersiell radio til Kanal 4. I dag er de fortsatt sinte.
GLAD OG HEMMELIGHETSFULL: Radiosjef i Kanal 4, Arne H. Krumsvik, er overlykkelig for at TV 2 har kjøpt seg opp i kanalen. Men han vil ikke si noe utover at kanalen kommer til å overholde konsesjonsvilkårene. Kulturdepartementet lurer i kulissene med sansksjonstrusler.