Anmeldelse: Espen Rostrup Nakstad, «Kode rød - kampen for det vakre»

Selvskryt fra Nakstad

Espen Rostrup Nakstad er nådeløs mot sine kritikere i boka om coronapandemien.

KRISENS MANN: Espen Rostrup Nakstad har stått midt i krisehåndteringen under pandemien. Og han har rukket å skrive bok om det. Foto: NTB
KRISENS MANN: Espen Rostrup Nakstad har stått midt i krisehåndteringen under pandemien. Og han har rukket å skrive bok om det. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

«Kode rød - Kampen for det vakre»

Espen Rostrup Nakstad

Sakprosa

Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2021

«Personlig helteberettelse om egen innsats.»
Se alle anmeldelser

Da Norge ble stengt ned brukte jeg de første månedene på å lese meg gjennom europeisk litteraturhistorie på jakt etter skildringer av farsotter, epidemier og pandemier. En av de tingene jeg oppdaget, var at de alltid har skapt helter - enten de er selvopptatte, modige eller klartenkte.

Det har også coronapandemien gjort. Den som framfor noen er blitt en helt her hjemme, er fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Med sine klare svar på utallige spørsmål, ga han de aller fleste av oss en følelse av at pandemien var under kontroll. Det er derfor ikke så rart at boka «Kode rød» er en fortelling om at «alt blir bra» til slutt.

I likhet med Camilla Stoltenbergs «Året som aldri tok slutt», tar også Nakstad oss gjennom tida fra de første nyhetene om utbruddet i Wuhan, til august i år. Underveis forteller han om sin ungdom som skiløper, vennskapet med tvillingbroren som døde i en helikopterulykke, familien, arbeidet som jurist, samt foreldre og slektninger.

Helter med feil

Han koster også på seg å fortelle om berømte menn han har møtt, som Gunnar Sønsteby og den amerikanske juristen Benjamin Ferencz. Sistnevnte var en av dommerne under Nürnbergprosessene etter annen verdenskrig og pådriveren for etableringen av den internasjonale domstolen i Haag.

For dem som fortsatt vil vite mer om mennesket, juristen og legen Nakstad, er «Kode rød» midt i blinken.

De vil også oppdage at han, som alle helter, har en akilleshæl. Som forfatter har han en svakhet for store ord. Han har heller ikke tid til å vente på andres vurdering av sin innsats, men er like raus med selvrosen som han er streng mot meningsmotstandere. I omtalene av kritikerne av helsetoppenes bruk av smittevernloven, blir han både krass og nedlatende.

FORKLAREREN: Slik har vi sett ham, Espen Rostrup Nakstad, på den ene pressekonferansen etter den andre det siste halvannet året. Foto: NTB
FORKLAREREN: Slik har vi sett ham, Espen Rostrup Nakstad, på den ene pressekonferansen etter den andre det siste halvannet året. Foto: NTB Vis mer

Han diskuterer heller ikke hvorfor Helsedirektoratet, ifølge Koronakommisjonens rapport, gikk utover grunnloven ved nedstengningen 12. mars. I stedet er han opptatt av at Folkehelseinstituttet «ønsket å bruke tida sin på selvstendige vurderinger» og gikk utover sitt mandat. Han nevner ikke påviste mangler i smittevernloven, men roser den i svært store ord. At den gjorde Helsedirektoratet så mektig at det ikke engang finnes et referat fra møte der nedstengningen ble meislet ut, forbigås i stillhet.

Liten forståelse

At Nakstad kan være polemisk på grensa til hoverende, er særlig slående i de mange og nådeløse omtalene av svenske helsemyndigheter. Til forskjell fra Stoltenberg, viser Nakstad svært liten forståelse for andre måter å håndtere pandemien på enn sin egen, sine nærmeste kollegers og regjeringens.

Avslutningsvis skriver han for eksempel: «Uten å tenke spesielt mye over det, har vi fulgt heltene fra krigshistorien og fra gresk mytologi - de som reddet andre fra fangenskap i tråd med et berømt latinsk uttrykk Nemo resideo - leave no man behind.»

Jeg skulle gjerne sett at en så sentral aktør som Nakstad hadde vært i stand til å reflektere litt mer kritisk over Norges håndtering av pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer