Sement, Ugress og Tøyen

Denne helga er det ikke sofahelg. Sjekk hva som skjer!

JERNKVINNEN: Etter flere måneders beinhard jobbing, så det endelig ut til at Mute-redaktør Marianne Jemtegård (24) kunne ta seg en velfortjent sommerferie. Men så dukket det plutselig opp en foreldreløs festival.

- Vi hadde tenkt på å lage vår egen festival i lengre tid. Da det viste seg at den årlige Sementfestivalen trengte et hjem, fant vi ut at dette var en glimrende anledning, forteller Marianne.

Tretti norske artister skal spille på Betong i løpet av helga. Det blir blant annet en metalscene i kveld og en hiphopscene i morgen.

Mange var spente på hvordan det skulle gå med nysatsingen Mute, historisk sett er ikke Norge kjent for å fare pent med musikkbladene sine.

- Det har vært mer jobb enn noen av oss kunne ane på forhånd. Det er klart jeg er sliten i perioder, men du klarer å tøye strikken langt, når du jobber med det morsomste du vet. Jeg føler at vi begynner å finne formen vår nå. Vi selger bra og får mye fin respons, sier Marianne.

Hun er bladets eneste heltidsansatte. Nå planlegger redaksjonen å starte opp en ny musikkpris.

- Artistene spiller gratis i helga, fordi vi skal samle inn penger til Mute-prisen, som skal deles ut i februar. Den skal gå til en talentfull norsk artist, som trenger en økonomisk håndsrekning for å komme seg videre. Og så får vi en god anledning til å lage enda en fest.

Hun synes det er litt dumt at Sven Nordin og Tommy Steine har okkupert Chateau Neuf-lobbyen, for å ha premiere på sitt nye strippeshow. Men festivalen har likevel godt med boltreplass; fire scener i to etasjer og et eget Sement-torg, der små platebutikker og labler skal selge musikk. Det nye nummeret av Mute, som kommer fra trykkeriet i dag, blir delt ut i døra. Plakat- og covermakerne Dimitri Kayiambakis og Are Kleivan har fått æren av å være festivalkunstnere.

- Vi skal ha store plakater over alt. Jeg får bare håpe at fargeprinteren begynner å funke igjen.

Disse spiller på Sementfestivalen i dag og i morgen: Salvatore, Loch Ness Mouse, Pilate, Vidar Vang, Real Ones, Serena Maneesh, Noxagt, Cinnamoon, Lorraine, Red Harvest, Khold, Seven, Stockhaus, Popface, Tøyen, DEL, Sgt. Petter, Son of Light, Whimsical, Gatas Parlament, Schtimm, Done Somebody Wrong, Østkantens Profeter, Equicez, The Low Frequency In Stereo, Johnny Hide, Minas Tirith, Askil Holm, Mohammed og Bernhard & Bianca..

marta.breen@dagbladet.no JA DA, JAZZIST

Ja da, ja da, vi har skrevet mye om Jaga. Ja da, Jaga Jazzist het Jævla Jazzist før. Ja da, vennene fra Tønsberg møttes for å se jazzfilmer og høre musikk i 1994. Ja da, da de plukket opp instrumentene og begynte å spille sammen var det ingen vei tilbake. Ja da, med fjorårets utgivelse «A Livingroom Hush» har Jaga tatt av både her i Norge og i utlandet. Ja da, i Belgia og Nederland er Jaga skikkelig popstars. Ja da, Jaga Jazzist har vunnet en rekke priser, samarbeidet med det meste av oppegående norske artister (sist med Motorpsycho på Øyafestivalen) og nyter høy status i alle mulige kretser. Men: nå er det på tide at du ser dem live. Rockefeller i Oslo i kveld. Jo da.

mari.midtstigen@dagbladet.no KULTSØSTRE: De to blide jentene Malin og Elin i Frie Former er sprekkeferdige av stolthet. De skal vie hele lørdagskvelden på Blå i Oslo til kult-bandet ESG. Anledeningen er utgivelsen av ESGs første album på ti år. Plata heter «Step Off» og gis ut av Soul Jazz Records.

ESG besto opprinnelig av de fire søstrene Scoggins - Renee, Marie, Valerie og Deborah. I tillegg var perkusjonisten Tito Libran med. Jentene var fra Bronx i New York. Bandet ble regnet som en av de beste og mest innflytelsesrike no wave/new wave-gruppene på begynnelsen av 80-tallet, og har i ettertid blitt en av verdens mest samplede grupper. ESG spilte blant annet på Manchester-klubben Haciendas åpningskveld i 1982.

ESG jobbet med den innflytelsesrike produsenten Martin Hannet (Joy Division, New Order) på deres mest kjente låter «UFO», «You\'re No Good» og «Moody», og ga ut album på både britiske Factory Records og New Yorks 99 Records. Etter denne perioden på begynnelsen av 80-tallet har gruppa brukt mye tid i rettsforhandlinger over ulovlige samplinger og har ikke fått gitt ut noe nytt materiale før nå.

ESG består i dag av de godt voksne Renee, Marie og Valerie. I tillegg er Renees datter Nicole og niese Chistelle med. Deres nye singel «My Street» er like rå, minimalistisk og funky som ESG var i gamle dager, og lover godt for deres nye album. Malin og Elin lover å dele ut promoer på «Step Off» til de første som kommer, og kommer også til å spille mye av plata utover kvelden.

Frie Former på Blå i Oslo i morgen. ESGs nye album «Step Off» vil være tilgjengelig i oppegående platesjapper på mandag.

mari.midtstigen@dagbladet.no UKRUTT FOREGÅR IKKE SÅ LETT: ...sa min mormor hver gang hun fylte år. Ukrutt betyr visstnok ugress. Petres elektroniske favoritt Ugress kommer til Oslo i helga. Bergenserne viste seg fram med sin friske sampling, scratching og breakbeats på by:larm og Øya-festivalen tidligere i år, og er klare med albumet «Resound» på det nystartede plateselskapet Port Azur. Plateselskapene skal ha vært litt redde for å signe dem, i frykt for sample-trøbbel og millionbøter, men nå ser alt ut til å være i orden. I kveld spiller Ugress på John Dee i Oslo. Det gjør også Floora, som består av de to DJ`ene Truls Andersen og Øystein Brekken, fire platespillere og to miksere. De har blant annet deltatt på Jazzfestivalen i Kongsberg og fjorårets Fløien-festival før.

mari.midtstigen@dagbladet.no

<B>JA DA, JAZZIST:</B> Rockefeller i Oslo i kveld.
<B>FESTIVALARRANGØR:</B> Marianne Jemtegård er redsktør i musikkbladet Mute, og leder helgas festival på Betong i Oslo. I tillegg spiller hun keyboard i det nedlagte bandet The Tables.
<B>KULTSØSTRE:</B> Malin og Elin i Frie former skal vie hele lørdagskvelden på Blå til kult-bandet ESG.
<B>UGRESS:</B> På John Dee i Oslo i kveld.