Senatshøring om rock-lyrikk

Under ledelse av republikaneren Sam Brownback settes plateindustrien og rockmusikere på tiltalebenken.

- Industrien kan påstå så mye de vil at de beskytter små barn fra de mest voldelige tekstene, men virkeligheten er annerledes. Svært få av de som kjøper platene til Marilyn Manson ser ut til å være over 20 år, mente Brownback ifølge Reuters.

Drapstragedien i Arkansas

Det er et drøyt tiår siden PMRC (Parents Music Resource Center) drev kampanjen som fikk plateselskapene til å utstyre de fleste av sine «voksne» utgivelser med varsellapper om tekstenes innhold. PRMC var leda av Tipper Gore, kona til visepresident Al Gore.

Mye tyder på at kampanjen tjente sin motsatte hensikt, slik at det i dag med full rett kan hevdes at de som i 1998 er ute etter hard core rap-musikk for all del unngår plater som <7>ikke er utstyrt med innholdsvarsel.

I vitneboksen sto også en lærer ved en grunnskole i Arkansas; skolen der en tretten- og en elleveåring tok livet av fem og skada ti andre av sine medelever. Læreren, Debbie Pelley, mente at i det minste deler av årsaken til tragedien var å finne i tekstene til rap'erne Tupac Shakur og Bone Thugs & Harmony.

Sosiale skjevheter

Den tidligere bassisten i Nirvana, Krist Novoselic, var eneste innkalte vitne som forsvarte musikkindustrien og rockmusikerne. Han er leder av Joint Artist & Music Promotions Political Action Committee.

Novoselic mener det er meningsløst å legge skylda på rock-lyrikken, som i høyden kan reflektere underliggende og atskillig mer betydningsfulle, sosiale skjevheter.- Vi må vekk fra denne svart/hvitt-tenkinga omkring lyrikken, sa han.

Lederen for Recording Industry Assosciaton of America, Hilary Rosen, takka nei til å møte med begrunnelsen at hele hensikten med høringa var å gjøre musikkindustrien til syndebukk.