- Send barna på festival!

Hittil er 50 personer tatt for narko-bruk på Quart i Kristiansand. Ungdom Mot Narkotika anbefaler likevel festivalen på det varmeste.

ALT OM QUART 2001!

De 50 er siktet for bruk eller oppbevaring av narkotika. På samme tid i fjor var tallet 35. Det er hovedsakelig små beslag av hasj politiet gjør. Men også små brukerdoser av tyngre stoffer og piller er funnet.

- Hvis en ser på antallet mennesker som er der nede, er ikke dette tallet særlig høyt, sier Anne Bleiklie i Ungdom Mot Narkotika (UMN). Hun anbefaler festivalen på det varmeste til bekymrede foreldre.

Ikke verre

- Det er klart ungdom bruker rusmidler av forskjellige slag når de møtes for å feste. Men Quart-festivalen er ikke mer utsatt enn andre steder, sier UMN-lederen.

Bleiklie er selv flittig Quart-gjenger, og er på vei nettopp dit når Dagbladet.no ringer. Hun mener foreldre heller enn å bekymre seg for festivaler, bør sørge for at avkommet får bevisste holdninger til narkotika allerede i hjemmet. Før eller senere kommer de i kontakt med narkotika, uansett.

Politiinspektør Ole Hortemo ved Sentrum politistasjon i Kristiansand vil ikke mene noe om årets narkotikabeslag kan betegnes som stort eller lite. Det får bli opp til hver enkelt forelder å vurdere, mener han.

Ressurser avgjør

- Men vi opplever ikke dette som noen dop-festival. Det er ikke mange som vil føle seg skremt av det de ser inne på området, sier Hortemo. Antallet beslag er likevel avhengig av politiressursene.

- Vi bruker betydelige ressurser på å avsløre mest mulig. Men det er klart, hadde vi vært mange flere til å spane og patruljere, ville vi sikkert avslørt tilsvarende mye.

17 000 billetter har blitt solgt til årets festival.

I april i år ble festivalen angrepet av den ny-stiftede organisasjonen Norsk tiltaksaksjon mot narkotika. Lederen Lars Peder Myhren sendte et brev til kronprins Haakon, der han ba ham holde seg unna festivalen. Myhren mente festivalen var «en orgie i fyll og narkobruk».

Utspillet skapte debatt, også innad i organisasjonen.

I år er kronprins Haakon ikke blant festival-deltakerne. Men det er ingen grunn til å tro at det har noe med utspillet fra Lars Peder Myhren å gjøre.

Les også: Quart uten kronprins

<B>QUART-FEST: </B>Mange er på quart like mye for festen sin del, som for musikken.<br> Foto: ESPEN RASMUSSEN
<B>FEST INNE OG UTE:</B> Festen pågår både inne og ute, overalt, på quarten. Men det er trolig ikke mer stoff der enn andre steder, mener narkomotstandere.<br> Foto: SCANPIX