Send barnet ditt med helikopter, hvis limousine er forbudt!

Foreldrene i klasse 6A er enige om ...

BARNAS BESTE? - Kjære «alle enige foreldre». Tror dere all denne overbeskyttelsen, bekymringene og forbud som gjør at noen kan skille seg ut er til barnas beste? Nei, det er det ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: DPA / NTB Scanpix
BARNAS BESTE? - Kjære «alle enige foreldre». Tror dere all denne overbeskyttelsen, bekymringene og forbud som gjør at noen kan skille seg ut er til barnas beste? Nei, det er det ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: DPA / NTB ScanpixVis mer
Meninger

De aller fleste med barn og ungdom tråkkende rundt oss i hjemmet har på ett eller flere tidspunkt fått brev, rundskriv eller epost som starter med denne formuleringen. Det dreier seg gjerne om et vedtak som skal beskytte barna mot en eller annen grusom hendelse som kan oppstå, og som for all del må forhindres.

Samtidig: Alle vet at «alle» slett ikke betyr alle. Når «alle foreldre» har blitt enige om noe, dreier deg seg i virkeligheten om to - tre som har blitt enige, og resten har ikke orket å protestere.

Ofte havner temaet som «alle foreldrene» er enige om på Facebook. For det er jo ikke bare alle foreldrene i klassen, men alle foreldrene i landet som må forstå hvor viktig denne avgjørelsen er.

Innlegget er opprinnelig publisert på bloggen Kaospappa

Og enda flere «alle»-foreldre hiver seg på. Liker og deler. Man må jo engasjere seg. Det er klart at sånn må det være, eller sånt går ikke an.

Noen ganger, når temaet får mange nok bekymrede foreldre til å like og dele, havner saken i nettavisene. Og da er det gjort. Plutselig har «alle» foreldre på «alle» skoler i landet blitt enige om det samme.

Felles for slike rundskriv er at de nesten alltid dreier seg om vedtak som skal opprettholde en sosial kontroll, som skal sørge for at ingen skiller seg ut, som begrenser mitt barns frihet og min rett til å oppdra mitt avkom på den måten jeg mener er riktig. Jeg vil kalle det foreldretyranni.

Aktuelle temaer jeg kan komme på i farten som har blitt løftet opp på riksnivå er forbud mot aking (man kan jo krasje), forbud mot sykling (da kan man jo også krasje), forbud mot bruk av mobiltelefon (den grusomme teknologien), begrensning eller forbud mot alt som har med internett å gjøre (det farlige internettet). Og nå i disse juletider: Forbud mot fine kjoler, fine biler og fine skoleball.

Skoleball-debatten ble for min del aktualisert da en bekjent av meg på Facebook i dag la ut denne statusen på Facebook:

«I dag har jeg fått brev fra skolen. Det er forbud å ankomme juleballet i limo står det. Merkelig moralisme.

Det kunne egentlig aldri falle meg inn å leie limo, men nå fikk jeg jo veldig lyst. Vil tro det skulle koste 500 kroner med Uber Black Limo som tar fire passasjerer. Altså 125 kroner per pers. En limo for seks koster to tusen å leie. Altså 333 kroner per pers. Det koster altså det samme som flytoget tur retur Gardermoen. Eller prisen av en fotballsko.»

Jeg vet at andre steder har de gått enda lenger og nedlagt forbud mot skoleball i det hele tatt.

Hvorfor denne angsten for noe som er flott og morsomt? Hvorfor denne angsten for å skille seg ut fra matpakke-med-brun-ost-ligaen? Dyre fotballsko er lov, det dreier seg jo om å komme seg ut i den norske naturen. Men dyre kjoler er ikke lov.

Kjære «alle enige foreldre». Tror dere all denne overbeskyttelsen, bekymringene og forbud som gjør at noen kan skille seg ut er til barnas beste? Nei, det er det ikke. Det er bare til foreldrenes beste. Det gjør at du slipper å snakke med barna dine om vanskelige temaer som at «jo, noen har mer penger enn andre». «Jo, noen har råd til dyrere kjoler enn andre». «Jo, noen er flinkere til å danse enn andre». Sånn har verden alltid vært, sånn er den og sånn vil den alltid være.

Det er morsomt med skoleball. Det er morsomt med kjoler. Og det er morsomt med limousine. Hvis du mener det ikke er bra for ditt barn, så er det lov å mene det. Si det til ditt barn. Men ikke bestem over mitt eller andres håpefulle.

Personlig mener jeg noe av det verste foreldre kan gjøre er ikke å lære barna sine selvstendighet. Som å smøre maten sin og kle på seg selv. Jeg ble det nærmeste jeg kan komme sjokkert da jeg var på skoletur med 2. klasse og den ene etter den andre kom og spurte om jeg kunne smøre maten for dem.

Jeg gleder meg til den dagen vi får en undervisningsminister som sier: «Det aller viktigste vi kan gjøre for å få lykkelige, trygge barn er å lære dem å bli selvstendige, lære dem å skille seg ut, lære dem ikke å bry seg om hva alle mener». Og et rundskriv fra skolen der «alle» er enige om at barn må lære seg å fikse matpakken sin selv.

Ha et fantastisk skoleball. Send barnet ditt med helikopter hvis limousine er forbudt.

Innlegget er opprinnelig publisert på bloggen Kaospappa

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.