GRANNESPRIT: Hvis vi skal rykke framover i køen over land med god folkehelse, må vi gjøre noe med de som ligger foran oss. Island, for eksempel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRANNESPRIT: Hvis vi skal rykke framover i køen over land med god folkehelse, må vi gjøre noe med de som ligger foran oss. Island, for eksempel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Send billig sprit til Island!

Tuftebartens fem veier til å nå folkehelsemålet.

Meninger

Da Regjeringen inviterte til konferanse om ulikhet i Den Gamle Logen for et par uker siden, fortalte Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg at Norge har et nasjonalt mål for levealder. Konferansier Kristin Clemet virket tydelig fornøyd. Det finnes nemlig knapt et menneske med større lidenskap for konkrete og målbare mål enn henne.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men målet i seg var overraskende. Det vil si, det overrasket i alle fall meg der jeg satt og så livesendingen på Finansdepartementets Facebook-side. Vårt nasjonale mål for levealder er nemlig å «være blant de tre landene i verden som har høyest levealder». Clemet er sikkert i ekstase, for dette er jo både konkret og høyst målbart. Men målet avhenger jo ikke bare av hva vi gjør i Norge, men også hvordan folk i andre land lever livene sine. Jeg måtte for ordens skyld dobbeltsjekke, og ja da, i Folkehelsemeldingen fra 2014-2015 står det svart på hvitt at vi skal være topp tre.

Etter å ha summet meg litt, tenkte jeg skitt au og alt for Norge, dette målet skal vi faen meg nå. Derfor har jeg kartlagt fem mulige strategier Regjeringen kan følge:

1. Vi kan begynne å leve lengre. Dette er Folkehelsemeldingens egen strategi. De satser på å bekjempe diabetes, redusere inntaket av alkohol og tobakk, og få folk til å sykle til jobb. Det høres tilforlatelig ut, men jeg er veldig skeptisk. Tenk om andre land gjør det samme? Siden målet er relativt, kan vi risikere å bli sunnere og leve lengre uten at dette gir seg utslag i plasseringen på rankingen. Mener vi alvor med målet, må vi tenke smartere og tørre å være litt kyniske.

2. Vi kan eksportere billig sprit til Island. Island ligger over oss på rankingen og har en gjennomsnittlig levealder på 83,4, mot våre skarve 81,8. Men vi produserer 330 000 tonn poteter hvert år, og kan gjerne avse halve avlingen til en statlig subsidiert eksportvodka. Vi kan kalle den Grannevin og la den gå for 40 kroner flasken i Reykjavik. Om noen år vil vi sannsynligvis rykke en plass fram i køen.

3. Vi kan okkupere Kronoborg län. Området rundt Växjö i Skåne har en eksepsjonelt høy levealder, og hvis våre bakkestyrker hadde annektert denne regionen hadde vår levealder gått opp, samtidig som den svenske ville ha sunket.

4. Vi kan tilby japanske turister statsborgerskap. UDI kunne ha plassert patruljer i Vigelandsparken og på Aker Brygge og tilbudt japanere uten synlige skavanker norsk statsborgerskap og en liten gasje. I løpet av en femårsperiode vil vi kunne true Japans plass på toppen av pallen.

5. Vi kan eliminere strategiske aktører i konkurrerende stater. Bak dette militære språket gjemmer det seg en dyster men uhyre effektiv strategi. Norske sikkerhetsstyrker går inn for å regulere menneskebestanden i land over oss på listen. Det er selvfølgelig ikke snakk om åpen krigføring, men heller strategiske uttak av særlig seiglivede grupper, som sveitsiske og islandske menn (81,3 og 81,2 år) og kvinner fra Japan og Singapore (86,8 og 86,1 år).

Både mål og midler er servert. Da gjenstår det å se om det finnes politisk vilje.