HELLAS: Hellas var, og er, i elendig forfatning, med mildt sagt begrensede statlige ressurser. Greske myndigheter er fortvilt over oppførselen til ungdommene våre, skriver artikkelforfatter. Foto: Christian Roth Christensen
HELLAS: Hellas var, og er, i elendig forfatning, med mildt sagt begrensede statlige ressurser. Greske myndigheter er fortvilt over oppførselen til ungdommene våre, skriver artikkelforfatter. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Arrestasjonene i Hellas:

Send de norske ungdommene til Lesvos

En passende samfunnstjeneste for de norske ungdommene som har blitt anklaget for å utøve vold på Kos og Ios hadde vært å sende dem i arbeid på Lesvos.

Meninger

Mens de greske naturressursene og andre statlige institusjoner blir tvangssolgt til multinasjonale selskaper og tyske milliardærer, tar landet støyten for hele Europa, inkludert Norge, i flyktningkrisa. Det har de gjort i noen år nå.

Selv var jeg i Aten og på Lesvos med Attac da flyktningkrisa brøt ut i 2015. Målet var å lære om finanskrisa, hvordan den hadde rammet Hellas, og hvilke solidaritetstiltak som var iverksatt blant grekere for å gjøre det beste utav situasjonen. Og jeg var imponert.

Send de norske ungdommene til Lesvos

Over hvordan grekerne hadde slått tilbake fascistene i Gyllent Daggry, om hvordan de hadde lært å leve med manglende inntekt og varer, hvordan de byttet paraceter mot tamponger, hvordan pasienter med kreftmedisin som hadde blitt friske, donerte sin medisin videre til andre trengende. I krisetider, trenger det ikke bli sånn.

Man kan vende seg innover og kun passe på seg selv, og gjøre andre folk til fiende. Grekerne valgte motsatt vei.

Så fikk de enda en utfordring. Flyktninger fra krigsherjede land og klimaflyktninger skylte inn fra gummibåter over Middelhavet og inn på greske øyer. Jeg dro til Lesvos. Jeg mangler fortsatt ord på hvilke følelser som ble satt i sving hos meg da jeg ankom øya.

Krise, er bare fornavnet på hva jeg så. Men jeg så også de fleste øyboere og turister i full sving for å hjelpe. Barn ble tatt hånd om, tørket og gitt nye klær. En rekke etablerte NGOs og andre var på øya for å gi mat klær og barnepass. Øyboerne kokte suppe. Men, det var aldri nok, og det er ikke nok.

Hellas var, og er, i elendig forfatning, med mildt sagt begrensede statlige ressurser. Det var én stasjon på øya med én PC som skulle registrere opptil 5000 nye mennesker som fløt inn – daglig. Oppskrift på krise. Det er aldri nok ressurser til å hjelpe.

Per dags dato er det 10 000 flyktninger som bor i interneringscamper på Lesvos. 2800 flyktninger bor på de andre greske øyene Chios og Samos. Til sammen på alle de greske øyene, inkludert Kos, bor det nå 18284 flyktninger.

I tillegg til skogbrannene, og som om grekerne ikke har nok problemer, så har enda ett problem oppstått, og det er alvorlig. Denne gangen gjelder det oss her hjemme i aller høyeste grad. Norske tenåringer på bar-crawls leker en blanding av Spring Breakers og Fight Club på Kos og Ios – flere norske tenåringer sitter fengslet med anklage om å ha begått grov vold.

Greske myndigheter er fortvilt over oppførselen til ungdommene våre. Disse blir trolig dømt og utlevert til Norge, etter Schengen-avtalen. Men hva er passende straff for disse? Skal foreldrene, eller de selv, betale seg ut av det med tusenlapper? Skal de sone fengsel (De over 18)? Jeg foreslår at en passende samfunnsstraff er å sende dem via norske organisasjoner til Lesvos for å jobbe med flyktninger. For å se og lære og å delta i noe viktigere enn bar crawls.

Når grekerne har såpass begrensede statlige ressurser, og myndighetene er nødt til å bruke ekstra ressurser på nordmenn som angivelig brekker føttene på hverandre, står Norge i gjeld til Hellas. Derfor kunne dette vært en fornuftig ordning.

Hadde det vært min datter på 18 som hadde vært med å brekke armene på en annen, hadde jeg oppfordret henne til det selv. Men mest av alt, skulle jeg ønske at en domstol hadde dømt henne til det. Det hadde gjort henne klokere. Det hadde gjort henne godt.