Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Send lisensregningen din til Frp

Frp lovet å fjerne lisensen om de vant valget. Aldri har NRK fått inn mer penger enn i 2014. - Det var et kynisk forsøk fra Frp på å kjøpe stemmer, sier Arbeiderpartiet.

FRP VISSTE BEDRE: Arbeiderpartiets Arild Grande sier Frp forsøkte å kjøpe velgere da de lovet å fjerne NRK-lisensen. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
FRP VISSTE BEDRE: Arbeiderpartiets Arild Grande sier Frp forsøkte å kjøpe velgere da de lovet å fjerne NRK-lisensen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Under valgkampen gikk Frps Øyvind Korsberg høyt ut og lovet at 2013 skulle være det siste året nordmenn betalte NRK-lisens - dersom Frp vant det følgende valget. 

Det løftet er så langt ikke innfridd, selv med Frp i regjering.

Dagbladet kunne torsdag avsløre at NRK er det statlige medieselskapet i Europa som krever mest lisenskroner per betaler. Lisensen er også nesten doblet på ti år, samtidig som det norske folks oppslutning rundt statskanalen knapt har vært høyere. 

Et valgløfte til besvær 30. juli 2013 sa Korsberg følgende til VG:

- I år var det siste året med NRK-lisens. Vi kan ikke ha en enorm aktør som er finansiert direkte på den måten.

På spørsmål om det utspillet var et valgløfte, var Korsberg krystallklar:

- I aller høyeste grad, svarte han. 

Nå, over 18 måneder seinere, stiller Arbeiderpartiet seg undrende til hvorfor Korsberg og Frp ikke har fulgt opp sitt valgløfte og tatt bort lisensen.

- Det må føles pinlig for Frp at det i disse tider sendes ut lisensregning landet rundt. Korsberg gikk ut med brask og bram og lovet velgerne at det skulle komme storstilt endring. Det har vi jo ikke sett noe til, sier Arild Grande (Ap), som ønsker en egen NRK-skatt.

- Send lisensregninga til Frp Han er mediepolitisk talsmann i partiet som får 42,4 prosent oppslutning på nyeste meningsmåling. Grande ber alle som ikke vil betale lisensen, sende regninga til Fremskrittspartiets hovedkontor:

- Det frister veldig å be velgerne sende lisensregninga si til Frp, ja, sier han.

- Det Korsberg sa var et populistisk utspill som grenser til spekulative. Han vet jo godt at ting ikke snur så fort i politikken, og at Frp aldri ville fått Høyre med på noe sånt. Dette grenser til å kjøpe seg stemmer. Øyvind Korsberg vet bedre enn dette, legger Grande til. 

- Vi vant ikke valget Selv minner Korsberg om at Frp ikke vant valget, og derfor ikke kunne fjerne lisensen.

- Vi fikk 16 prosent av stemmene, og altså ikke flertall til å gjennomføre all politikken vår. Men mitt primære syn er at man bør avskaffe lisensen så fort som mulig. Jeg tror de fleste velgerne våre forstår det, sier han.

Korsberg minner om at Frp måtte forhandle om en politisk plattform med Høyre, Venstre og KrF. Her fikk ingen partier gjennomslag for all sin politikk.

- Du visste jo godt den gangen at Frp aldri ville få mer enn 50 prosent av stemmene?

- Alle politikere, uansett parti, vet at en del av forslagene deres aldri blir gjennomført. Det er 69 politikere på Stortinget, om du går dem i sømmene vil du finne drøssevis av forslag som aldri ble noe av. Men dere i media er jo bare opptatt av oss i Frp, sier Korsberg. 

Kjøp av stemmer - Arbeiderpartiet beskylder dere for å kjøpe stemmer?

- Når NRK klarer å ha Hadia Tajik, lederen for justiskomiteen, som programleder, så kan man også tolke det som å kjøpe stemmer, svarer Troms-politikeren. 

Korsberg sier dem som tar Grande på ordet og sender lisensregninga si til Frp, må forvente seg straffegebyr fra NRK:

- Dem som sender lisensen til oss må regne med å få ekstra gebyrer på toppen av den høye summen NRK uansett krever. Men det er jo i tråd med Arbeiderpartiets politikk det - mest mulig penger til NRK, avslutter han.

BESKYLDES FOR Å KJØPE STEMMER: Men Øyvind Korsberg i Frp fnyser av påstanden.

Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BESKYLDES FOR Å KJØPE STEMMER: Men Øyvind Korsberg i Frp fnyser av påstanden. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media