NYTT REGJERINGSKVARTAL: Vinnerutkastet «Adapt»
NYTT REGJERINGSKVARTAL: Vinnerutkastet «Adapt»Vis mer

Nytt regjeringskvartal

Send vinneren tilbake til tegnebordet

Stortinget må på banen nå, før planene låses og det blir for seint å snu.

Meninger

Både fagfolk og Oslo-politikere har bedt om omkamp om nytt regjeringskvartal. Etter at vinneren av arkitektkonkurransen ble presentert i forrige uke, har kritikken igjen blomstret opp. Den mest positive dommen over vinnerprosjektet «Adapt», signert Team Urbis, er at det er greit, men kjedelig. Mer høylytt er imidlertid uttalelsene fra kritikerne som advarer mot en steinørken som skal ruve som en gigantisk festning midt i sentrum av Oslo. Byantikvaren kaller det et uttrykk for statlig arroganse. Venstres Ola Elvestuen vil ha omkamp.

Kritikken er først og fremst rettet mot premissene for konkurransen. Statsbygg, som er byggherre, har lagt til grunn at 5700 byråkrater fra samtlige departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal presses sammen på en begrenset tomt på Hammersborg midt i hovedstaden. Moderniserings- og kommunalminister Jan Tore Sanner har vært usedvanlig lite lydhør for oslofolks innvendinger mot volum og høyde. God byplanlegging har måttet vike for sikkerhetshensyn. Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har advart mot en folketom steinørken som bare er åpen mellom ni og fire. Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) har en hel «hær» av tidligere utenriksministre med seg når han protesterer mot planene om å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse. De viser med rette til at i de fleste andre hovedsteder ligger departementsbygningene spredt.

En ny innvending ble presentert i Aftenposten i går av førsteamanuensis i byutvikling Erling Dokk Holm. Han mener at Statsbyggs gjennomføring av arkitektkonkurransen har et «mistenkelig skjær» over seg. Det skyldes at arkitektene som vant konkurransen om regjeringskvartalet også laget reguleringsplanene for områdene. Dermed hadde de et fortrinn i forhold til de andre konkurrentene. Vinnernes nærhet til Statsbygg kan utgjøre et habilitetsproblem, anfører Erling Dokk Holm. Mens slikt tidligere har skapt en gjørme av etiske spørsmål, krever vår tid langt strengere konkurransenøytralitet.

Det er mulig at Statsbygg har jussen på sin side, men så lenge spørsmålet om «fair play» er reist, bør regjeringen se på prosjektet en gang til. Stortinget skal først ta stilling til det i 2019, året før planlagt byggestart. Nå er imidlertid innvendingene så mange og kontroversene så store at byggeplanene bør endres. Stortinget må på banen nå, før planene låses og det blir for seint å snu. Dette dreier seg om det største byggeprosjektet i nyere tid her i landet. Det kan forandre Oslos profil til det ugjenkjennelige.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.