Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sender omstridt Brennpunkt-dokumentar likevel

Tok den av sendeskjema tidligere i høst.

SENDER LIKEVEL: Jeannette Platou er programleder for NRKs dokumentarserie Brennpunkt. I oktober annonserte hun et program om patentjegere, men dette ble likevel ikke sendt. I morgen, to måneder senere sendes det likevel. Foto: NRK
SENDER LIKEVEL: Jeannette Platou er programleder for NRKs dokumentarserie Brennpunkt. I oktober annonserte hun et program om patentjegere, men dette ble likevel ikke sendt. I morgen, to måneder senere sendes det likevel. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): For nøyaktig to måneder siden stoppet «Brennpunkt» programmet om «Patentjegerne».

Programleder Jeanette Platou annonserte programmet uken før, men det kom ikke på.

«En tidligere forsker på Odontologisk fakultet i Oslo hevder at et svensk firma søkte patent på en oppfinnelse hun hadde gjort. Oppfinnelsen kan bli verdifull på det internasjonale helsemarkedet. Forskeren mener at professorer ved Universitetet i Oslo hjalp det svenske firmaet med å søke patent på hennes resultater. Brennpunkt spør om det er for enkelt for universitetsansatte å søke og selge patenter privat og drive business på si, i strid med lover og regler?», var beskrivelsen av programmet som lå ute på de ulike programsidene.

Utsatt uten forklaring Tirsdag 14. oktober, da programmet var annonsert, ble det tatt ut av sendeplanen, uten noen forklaring.

- Kan du si noe om hvorfor dere valgte å ikke sende programmet? spurte Dagbladet Odd Isungset, redaktør for Brennpunkt.

- Det ser jeg ingen grunn til. Dette er en intern prosess, sa han da.

- Ingen trusler om søksmål Nå er Isungset litt mer åpen:

- Vi har tatt en ekstra runde og forandret enkelte ting. Det er slik som journlister gjør når de gjør gjennom stoffet sitt - tar ut litt og legger til litt.

På spørsmål om NRK mar mottatt trusler om søksmål, sier han:

- EKSTRA RUNDE:  Odd Isungset er redaktør for Brennpunkt i NRK. Han fortalte til Dagbladet tidligere i høst at de ble nødt til å gå en ekstra runde med programmet Patentjegerne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- EKSTRA RUNDE: Odd Isungset er redaktør for Brennpunkt i NRK. Han fortalte til Dagbladet tidligere i høst at de ble nødt til å gå en ekstra runde med programmet Patentjegerne. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Nei, det har vi ikke fått.

På lufta tirsdag kveld Informasjonssjef i NRK, Øyvind Werner Øfsti, opplyste til Dagbladet at «det er ikke uvanlig at rekkefølgen på programmer blir endret i sendeskjemaet».

- Intern redaksjonell vurdering I dag skriver informasjonssjef i NRK, Øyvind Werner Øfsti til Dagbladet i en sms, at programmet likevel kommer på lufta i morgen.

- «Patentjegerne» er satt opp med publisering i morgen. Det har vært en grundig gjennomgang internt av dokumentaren som har resultert i noen justeringer på filmen og nettartikler. Hele dokumentarens hovedfokus og problemstillinger er imidlertid uendret.

Øfsti understreket at det hele tiden var planen at programmet skulle sendes. Grunnen til at det ble utsatt begrunnet Øfsti med at det ble foretatt en intern redaksjonell vurdering.

- NOEN ENDRINGER:  Informasjonssjef for NRK, Øyvind Werner Øfsti sier at noen endringer er blitt gjort.  Foto: NRK
- NOEN ENDRINGER: Informasjonssjef for NRK, Øyvind Werner Øfsti sier at noen endringer er blitt gjort. Foto: NRK Vis mer