Sender slakten i retur

NRKs fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas er litt stolt, og slett ikke overrasket, over den harde medfarten NRK1 får av en britisk tv-kritiker i gårsdagens avis. Han sender like godt terning-1-eren i retur over Nordsjøen til Tony Purnell.

- Norsk tv bånn i bøtta

- Jeg burde jo være storfornøyd med at «Du skal få høre mye...» får så bra karakter, siden jeg var med på å starte programmet. Men Skoglund må ikke la det gå til hodet på seg, sier Bjerkaas før han skyver spøken til side.

«Søppelavis»

- Jeg er stolt av enerne vi får av Purnell. Vi har å gjøre med en journalist fra The Mirror, som er en søppelavis. Han etterlyser show, fjas, glitter og kjendiser, ting han finner på de kommersielle britiske tv-kanalene, sier Bjerkaas.

- Vi har også kjendiser. Men når han så møter et tv som er så konsentrert om innhold, og som tar utgangspunkt i norsk virkelighet, er jeg ikke overrasket over at han finner det kjedelig. Han er dessuten mest opptatt av form. Jeg er stolt over at vi ikke oppfyller de kravene han har til tv. Kriteriene han legger i bunnen ser jeg på som et argument for å ha lisensfinansiert tv. Sånn sett er for så vidt Skoglund litt utsatt, sier Bjerkaas og henter fram smilet igjen. Han kan ikke annet enn le av hele saken.

- Men hvorfor er det ikke mer humor i NRK?
- Både «Du skal høre mye...» og «Åpen post» er reine humorprogrammer. «Da Capo!» har jo også humør og glede - uten at det er humor. Skal man klistre den merkelappen på alt, blir det noe maniert over det, mener fjernsynsdirektøren.

Beholder klærne

- Purnell trekker fram den norske værdamen i bikini. Når får vi se henne på norske skjermer?
- Det får du spørre Finn H. (Andreassen) om. TV2 får førstevalget her. Vi vurderer ikke å kle av Theisen, sier Bjerkaas med krav på å bli trodd.

- Det er ellers artig å se at det han kommenterer nesten utelukkende er norske egenproduksjoner, sier Bjerkaas videre før han avfeier Purnell mer kategorisk:

Morsomt

- Språket er en for stor barriere til at vi kan legge vekt på dette. Dyptgående undersøkelser viser at tilfredsheten er stor blant NRKs seere, og også TV2s. TV2 nærmer seg også det som er NRKs profil i beste sendetid; debatt, forbrukerstoff og norsk drama. Det er en erkjennelse av at det er konkurransekraftig i det norske markedet, mener Bjerkaas.

- Har du noe råd til Purnell?
- Jeg vil råde ham til å være såpass ydmyk at han ikke anmelder programmer der han ikke mestrer språket. Men et morsomt innspill er det. Å bli vurdert utenfra gjør at man må sortere i hodet sitt, sier Bjerkaas før han lover én ting:

- NRK skal ikke være en kanal kun for underholdning. Den skal fortsatt være et redskap for informasjon, opplysning og opplevelser.

STOLT: NRKs fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas slår tilbake mot den britiske tv-kritikeren Tony Purnell, som slaktet NRKs programtilbud i gårsdagens avis. Han er stolt over 1-eren på terningen, men sender den også tilbake over Nordsjøen.