Sender tv-drama om Irak-krigen

Samtidig fortsetter urolighetene i Irak. Se traileren.

(Dagbladet.no:) Nesten hver dag kommer det meldinger fra Irak om drepte amerikanske og irakiske soldater, eller om selvmordsbombere som tar med seg sivile i døden.

I USA er befolkningen svært splittet i sine meninger om USAs engasjement i Irak, spesielt siden de amerikanske dødstallene stadig stiger.

Neste onsdag er det premiere på den ferske dramaserien «Over There», som handler om nettopp Irak-krigen.

- Vårt ansvar

- Dette er den første krigen noensinne som den sivile befolkningen har fått rett hjem i stua, direkte. Derfor ser jeg ingen konflikt - verken etisk eller kreativt - med å gjøre dette nå, sier Steven Bochco ifølge Houston Chronicle.

Bochco har tidligere skapt serier som «L.A. Law» og «NYPD Blue».

- Jeg føler at det er en forfatters ansvar å skrive om de viktigste tingene han kan skrive om. Og hva er viktigere enn dette, sier Chris Gerolmo, som har laget serien sammen med Bochco.

Serien er ren fiksjon, men skuespillere og folk bak kamera har forberedt seg til krig. De har fått militær opplæring og har også lært om irakisk kultur.

FORTSATT KRIG I IRAK: Urolighetene fortsetter i landet, og neste uke starter den amerikansk dramaserien «Over There» om Irak-krigen.
FORTSATT KRIG I IRAK: Urolighetene fortsetter i landet, og neste uke starter den amerikansk dramaserien «Over There» om Irak-krigen. Vis mer

- Svært voldelig

Åpningsscenene i den første episoden er så blodige at den bare kan sendes på amerikansk kabel-tv. Den blir sammenliknet med de virkelighetsnære bildene vi så i Steven Spielbergs «Saving Private Ryan».

En irakisk soldat får hele overkroppen sin blåst bort. En amerikansk soldat mister beinet når han tråkker i en mine. Soldater peprer en bil som ikke stopper ved en veisperring, og irakiske kvinner og barn blir drept.

Ifølge Newsweek har serien «det mest voldelige uttrykket i en tv-serie noensinne».

- Vi prøver å plassere karakterene våre i situasjoner som soldatene ofte befinner seg i. Jeg skrev den veisperringsscenen fordi veldig mange soldater har opplevd det i Irak, hvor de må ta en avgjørelse om liv og død i løpet av tiendelssekunder, sier Gerolmo.

Fokus på pårørende

«Over There» fokuserer også på de som sitter hjemme, bekymret over hvordan det går med sine kjære som er sendt til Irak.

- For hver mann eller kvinne som er i Irak, er det ektemenn, koner og barn hjemme, som er sykt bekymret for hvordan det går med dem, sier Bochco til Reuters.

Serien blir sendt på kanalen FX Networks (blant annet: «Nip/Tuck», «The Practice», «Buffy» og «The Shield»), som er eid av kabelnettverket News Corporation.

TØFFE SCENER: Skaperne vil lage det så virkelighetsnært som mulig, og flere scener er sammenliknet med åpningen av «Saving Private Ryan».
ET ANSVAR: Produsentene mener de har et ansvar når det gjelder å formidle det som folk er mest opptatt av.
HJEMMEFRONTEN: 40 prosent av serien skal handle om de som er i USA under Irak-krigen.