Myanmar:

Sendt død hjem. Noe manglet

Myanmar-dikteren Khet Thi skal ha blitt torturert og drept av militærjuntaen. Etter hans død skal han ha blitt sendt hjem uten organer, sier kona.

DREPT: Myanmar-dikteren Khet This verker erklærer motstand mot den herskende juntaen. Det kostet ham livet. Foto: Irrawaddy News.
DREPT: Myanmar-dikteren Khet This verker erklærer motstand mot den herskende juntaen. Det kostet ham livet. Foto: Irrawaddy News. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Poeter og bloggere, tenåringer og musikere. Selv tilfeldige forbipasserende og barn. Alle som kommer i veien for Myanmars militærjunta risikerer å bli rammet av brutaliteten militæret har vist siden det tok makten 1. februar, og tusenvis har gått ut på gata hver dag i protest.

Motstanden mot juntaen ser ut til å kostet Myanmar-dikteren Khet Thi livet. Hans verker erklærer motstand mot den herskende juntaen. Han skal ha dødd i forvaring og kroppen hans ble returnert med organene fjernet, sier familien hans, ifølge The Guardian.

KUPP: Hæren i Myanmar har tatt kontroll over landet og skal beholde makten i ett år, melder en TV-kanal tilhørende militæret. Video: AP Vis mer

Khet This kone sa at begge ble tatt til avhør lørdag av væpnede soldater og politi i den sentrale byen Shwebo, i Sagaing-regionen - et senter for motstand mot kuppet, der den valgte lederen Aung San Suu Kyi også ble avsatt.

- Jeg ble avhørt. Det ble han også. De sa at han var på avhørssenteret, men han kom ikke tilbake, bare kroppen hans, fortalte kona Chaw Su til BBCs burmesiske språknyheter.

- Torturert

- De ringte meg om morgenen og ba meg møte ham på sykehuset i Monywa. Jeg trodde det bare var for en brukket arm eller noe. Men da jeg kom dit, var han ved likhuset og hans indre organer var tatt ut, fortsatte hun.

Chaw Su hadde fått beskjed på sykehuset om at han hadde hjerteproblemer, men hun sier hun ikke leste dødsattesten fordi hun var sikker på at den var forfalsket. Hun mener at hæren hadde planlagt å begrave ham, men at hun ba dem om liket. Chaw Su forklarte ikke hvordan hun visste at ektemannens organer var fjernet.

- Han døde på sykehuset etter å ha blitt torturert i avhørssenteret, sa aktivistgruppen Assistance Association for Political Prisoners i en bulleteng som informerte om at 780 sivile har blitt drept siden kuppet.

Kupp

Myanmars leder Aung San Suu Kyi ble pågrepet i et militærkupp i landet i februar.

Hæren tok kontroll over landet, og mener de skal beholde makten i ett år, ifølge en militær tv-kanal. Det er innført unntakstilstand, og hærsjef Min Aung Hlaing skal være fungerende president.

Kuppet har ført til voldsomme demonstrasjoner og sammenstøtt mellom sivilbefolkningen og hæren. Lørdag demonstrerte flere tusen mennesker nok en gang i Burma, på tross av militærets brutale håndtering av demonstranter. Ifølge organisasjonen AAPP er minst 744 mennesker drept og over 4.800 pågrepet siden kuppet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer