- Sendt i skammekroken

- Dette er døden for bokklubbene, sier lederen i Norsk Forleggerforening til regjeringens rammebetingelser for en ny bransjeavtale.

Regjeringen vil ikke godkjenne en ny bransjeavtale for bøker hvis ikke bokklubbene gir opp sine rabatter. Forleggerforeningen frykter at dette er slutten for bokklubbene.

-  Dette er straffen. Vi har vært hos rektor og blitt sendt i skammekroken, sier Bjørn Smith-Simonsen til Dagbladet.

Han er leder i Norsk Forleggerforening, og i harnisk over regjeringens rammebetingelser for en eventuell ny bransjeavtale.

-  Jeg tror ikke statsrådene skjønner helt hva de gjør. Dette vil føre til et fall i omsetningen av bøker og nedlegge bokklubbene i den form de er nå. Departementet ser tydeligvis ikke konsekvensene av dette, nemlig at nordmenn vil kjøpe færre bøker, hevder Smith-Simonsen.

Smith-Simonsen er sjef i forlaget Pax, som er medeier av De norske Bokklubbene sammen med Aschehoug og Gyldendal. Som Aschehoug og Gyldendal vil også Pax miste en viktig inntektskilde med frafallet av bokklubbsystemet.

Elevene håper på billigere bøker

- Hvis det ikke blir billigere skolebøker nå, ser jeg ikke poenget i dette, sier Eirik Lyssand (17) til Aftenposten.

Lyssand er elev ved Sogn videregående skole, og synes norske skolebøker er altfor dyre.

Halvard Hølleland, leder i Elevorganisasjonen, støtter ham.

- Vi er glade for dette, sier han til Aftenposten.

Det er eierne av disse forlagene som har stått steilt på å beholde bokklubbenes konkurransefortrinn.

- Det er klart jeg ikke er helt habil i dette spørsmålet, sier Smith-Simonsen til Aftenposten.

- Dårlig håndverk

Heller ikke lederen av De norske Bokklubbene, Kristenn Einarsson, er positiv til regjeringens framstøt:

- Dette er ikke den klokeste forslaget jeg har sett, nei. Jeg har sympati for at statsrådene ønsker å gjøre noe siden 1. januar nærmer seg, men det er underlig at de har konstruert noen rammer som knuser bokklubbenes modell med et pennestrøk, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Trond Giske, som mener regjeringen har opptrådt klumsete i denne saken:

Forfatterne frykter frislipp

- Administrasjons- departementet har vunnet 5-0 over kulturdepartementet, sier leder i Den norske Forfatterforening, Geir Pollen, til Bok og Samfunn.

- Det verste som nå kan skje er at forleggerne sier at nå kan det være det samme, vi vil helle ha fripris enn en maksimal rabatt som er lik for alle salgskanaler.

Han mener at et frislipp av bokprisene vil være «en krigserklæring mot norske forfattere.»

Han mener det er avgjørende at partene blir enige om en fastprisordning for skjønnlitteratur og sakprosa, ifølge Bok og Samfunn.

-  Det er utrolig klønete å komme med så firkantede rammer for en avtale når partene er i sluttfasen av forhandlingene. Dette er dårlig politisk håndverk. Statsrådene opptrer som en elefant i et glasshus, sier Giske.

- Disse rammebetingelsene bærer preg av å være en rein knockoutseier for moderniseringsministeren versus kulturministeren. Dette er ren konkurransepolitikk, ikke kulturpolitikk.

Giske mener statsrådenes betingelser i realiteten er å åpne for fripris på bøker, og en avvikling av bokklubbene som de er i dag.

Moderniseringsminister Morten Meyer avfeier kritikken, og understreker at det ikke er regjeringens ansvar å få til en ny bransjeavtale.

- Ikke vårt ansvar

- Vårt ansvar er å sikre en fortsatt bred utgivelse av norske bøker og et godt tilbud til leserne. Ikke det å beskytte bransjen. Blir det ikke noen avtale, er det fordi en avtale ikke er det riktige. Da har tida løpt fra denne typen bransjereguleringer, sier han.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland håper rammene vil gjøre det lettere for partene å komme til enighet:

Nettbokhandlene kan feire

Etter regjeringens utspill får også nettbokhandler lov til å selge skolebøker. Administrerende direktør i Bokkilden, Annika Karlsen, er derfor glad.

- Jeg er for fri pris på alle bøker. Myndighetene kan heller jobbe videre med ordninger som støtter litteraturen direkte, sier hun til Aftenposten, og peker på innkjøpsordningen.

Dessuten får nettbokhandlene etter en slik avtale lov til å selge nye bøker like billig som det boklubbene får per i dag. Det er Harald Haugen i Haugenbok glad for.

- Når det gjelder å få slutt på bokhandlenes enerett på å gi rabatter, så sier jeg hurra for det, sier han til Digi.no.

- Vi har vist partene hva de har å forholde seg til. Jeg er optimist og håper det kan bli en avtale, sier hun.

Ingen avtale?

Trond Giske er ikke optimist.

-  Jeg frykter at resultatet av dette er at det ikke blir noen avtale i det hele tatt. Da er det fri konkurranse fra 1. januar.

Smith-Simonsen i Forleggerforeningen er derimot mer positiv:

-  Alt er mulig. Jeg tror myndighetene vil endre seg og at vi vil komme fram til en løsning.

- Bokklubbene har overspilt sin hånd, kommenterer Andreas Wiese.

BILLIGERE SKOLEBØKER: Elevene kan håpe nye skolebøker bli billigere enn de er i dag. Her fra det årlige bruktboksalget på Karl Johans gate i Oslo.
I HARNISK: Bjørn Smith-Simonsen er leder i Norsk Forleggerforening og svært oppgitt over regjeringens rammebetingelser.