FORNØYDE:  Evanna Lynch og Mark Williams spiller henholdsvis Luna Lovegood og Arthur Weasley i Harry Potter-filmene. I går var det i Oslo for å kaste glans over premieren til den nest siste filmen i serien. Foto: Håkon Eikesdal
FORNØYDE: Evanna Lynch og Mark Williams spiller henholdsvis Luna Lovegood og Arthur Weasley i Harry Potter-filmene. I går var det i Oslo for å kaste glans over premieren til den nest siste filmen i serien. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Sendte fanbrev til Rowling

Tre år før Evanna Lynch (19) ble en del av Harry Potter-filmene, sendte hun fanbrev til forfatteren.

(Dagbladet): I går var det duket for førpremiere av den nest siste filmen om den unge magikeren Harry Potter. To av stjernene hadde tatt turen til Oslo for å kaste glans over «Harry Potter og dødstalismanene - Del 1».

- Livet mitt er totalt forandret. Jeg føler jeg har to forskjellige liv - et hjemme i Irland med familien, og et med Harry Potter i London, som er mye større. Jeg kommer fra landet og der skjer det ingenting. Nå føler jeg at jeg har mange muligheter, sier Evanna Lynch (19) til Dagbladet.

Hun spiller karakteren Luna Lovegood i de fire siste Harry Potter-filmene, og gjorde sin inntreden i det magiske universet i 2007 med «Harry Potter og Føniksordenen».

• Les anmeldelsen av «Harry Potter og dødstalismanene - Del 1» her.

Sendte brev til Rowling J.K. Rowling er forfatteren bak de syv bøkene om Harry Potter. Den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», kom i 2001, og nå står filmpremierene av den siste boka for tur. «Harry Potter og dødstalismanene» er delt opp. Første film har ordinær kinopremiere 19. november, og 15. juli neste år kommer del to.

Før Lynch ble en del av filmene var hun en stor fan av J.K. Rowling og bøkene. I en alder av elleve år sendte hun fanbrev til forfatteren.

- Jeg la hjertet mitt i brevene. Jeg var veldig fascinert av det Rowling hadde skapt, og alt hun hadde gitt meg gjennom Harry Potter. I tillegg er hun en veldig interessant person som har vært gjennom mye. Moren døde, skilsmisse og hun var fattig, likevel er hun så positiv.

Lynch sammenlikner Rowling med karakteren hun spiller.

- Luna mistet også moren i ung alder og har hatt det vanskelig på skolen - likevel er hun positiv. Luna er blitt min venn, og jeg savner henne allerede, sier Lynch om at det nå er satt Harry Potter-punktum.

Nytt kjøkken Mark Williams (51), som spiller karakteren Arthur Weasley fra og med andre til åttende film, har også fått livet forandret.

SAMMEN I FILMEN: Til venstre står Evanna Lynch i rollen som Luna Lovegood i «Harry Potter og dødstalismanene — Del 1». Ytterst til høyre står Mark Williams i rollen som Arthur Weasley. Foto: Filmweb
SAMMEN I FILMEN: Til venstre står Evanna Lynch i rollen som Luna Lovegood i «Harry Potter og dødstalismanene — Del 1». Ytterst til høyre står Mark Williams i rollen som Arthur Weasley. Foto: Filmweb Vis mer

- Jeg har fått et barn, og nytt kjøkken. Takk til Warner Brothers for nytt kjøkken, sier Williams og ler.

Vil ha større rolle Det har vært spekulert i om Rowling skal skrive flere Harry Potter-bøker. På spørsmål om skuespilleren ønsker å være en del av eventuelle nye filmer, svarer han følgende:

- Jeg snakket med J.K. Rowling om det i går. Jeg sa «om det blir en neste gang, så vil jeg ha en større rolle». Hun svarte «ok, om jeg skal skrive en film til, skal jeg skrive en større rolle til deg». Jeg tror hun tullet, forteller Williams til Dagbladet.

• Les J.K. Rowling utelukker ikke ny Harry Potter-bok her.

En supersuksess Filmene om Harry Potter har spilt inn enorme mengder penger, og har vært en gedigen suksess de siste ti åra.

- Harry Potter er den mest innbringende filmserien på kino. I Norge har vi mellom 150-200 kinopremierer i året. Rundt 30 av dem blir sett av over 100 000. Harry Potter er i særstilling - den første filmen hadde 855 000 besøkende i Norge, sier markedssjef og presseansvarlig i Sandrew Metronome, Jarle Namtvedt.

- Til sammenlikning ble suksessfilmen «Avatar» sett av 526 000 nordmenn på kino. Svært få filmer blir sett av over en million mennesker i Norge. «Max Manus», «Mamma Mia!» og «Ringenes herre - Atter en konge» er blitt det, Namtvedt.