Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes:

Sendte stikk til Iran med hyllest til propagandadømt kollega

Asghar Farhadi ba om at regissørkollegaen Jafar Panahi, som har fått utreiseforbud av regimet i Teheran, skulle få komme til filmfestivalen.

KLAR BESKJED: Filmskaper Aghar Farhadi ber iranske myndigheter om å la regissørkollegaen få reise til filmfestivalen i Cannes. Her med Penélope Cruz, som spiller i Farhadis nye film. Foto: Loic Venance / AFP / Scanpix
KLAR BESKJED: Filmskaper Aghar Farhadi ber iranske myndigheter om å la regissørkollegaen få reise til filmfestivalen i Cannes. Her med Penélope Cruz, som spiller i Farhadis nye film. Foto: Loic Venance / AFP / Scanpix Vis mer

CANNES (Dagbladet): Den iranske regissør Asghar Farhadi er på filmfestivalen i Cannes for å delta i hovedkonkurransen med sin nye film «Everybody Knows», som er spanskspråklig og har Penélope Cruz og Javier Bardem i hovedrollene. Farhadis landsmann, filmskaper Jafar Panahi, har en film i samme konkurranse og skulle også vært til stede i Cannes, men nektes utreise av iranske myndigheter. Da han møtte pressen i dag kom Farhadi med en sterk oppfordring til styresmaktene i hjemlandet.

Vil la Panahi reise

- Det er et spesielt år, med to iranske filmer i hovedkonkurransen, sa han.

- Jeg snakket med Jafar Panahi i går. Jeg har stor respekt for arbeidet hans og jeg fortsetter å håpe at det vil bli mulig for ham å komme hit. Så jeg vil gjerne sende en beskjed om at jeg håper en avgjørelse blir tatt som gjør det mulig for ham å komme. Det som er viktig for ham er å se hvordan andre opplever filmene hans.

Jafar Panahi fikk utreiseforbud fra Iran i 2010, etter å ha blitt funnet skyldig i å «drive propaganda mot den islamske republikken» og «forbryte seg mot landets nasjonale sikkerhet». Utreiseforbudet var på tyve år. Samme år var han invitert til å sitte i juryen under Cannes-festivalen, men fikk ikke dra, og festivalledelsen markerte dette med å la én jurystol stå tom under hele festivalen.

Barn og fedre

I «Everybody Knows» blir en tenåringsjente kidnappet, noe som ripper opp gamle spenninger i familien hennes og mellom dem og en annen familie. Javier Bardem spiller naboen som har hatt et forhold til datterens mor, Penélope Cruz, og blir trukket inn i saken. Han har blitt rik på en eiendom som den andre familien mener han kjøpte av dem altfor billig.

- Filmen er så klart en thriller, sier Panahi.

- Men for meg er det mest en unnskyldning for å få ta opp temaer jeg mener er viktige. Hvem hører barnet til, den biologiske faren eller faren som har oppdratt henne? Og så kommer spørsmålet om eierskapet til jorda: Hvem eier landet? Alt dette er spørsmål om tilhørighet.

Skuespillerne i filmen snakker spansk, men Farhadi mener den har en iransk sjel.

- I klassisk iransk kunst skal kunstneren forsvinne fra båndet mellom tilskueren og verket, sier han.

- Det er også en del av iransk film. Det var det Abbas Kiarostami gjorde (den store iranske filmskaperen som døde nylig, journ. anm.). Han var veldig beskjeden. Det at man kvitter seg med kunstneren, er en orientalsk ting. Det er tross alt kunstverket som betyr noe, ikke personen som står bak det.

- Er ikke så forskjellige

Han synes ellers ikke det er så vanskelig å flytte seg over landegrenser.

- Jeg har en dyp tro, til tross for hva mediene sier, at mennesker fra forskjellige kulturer ikke er så forskjellige når det kommer til følelser, sier han.

- Følelser finner du overalt, det er bare måten de uttrykkes på som varierer fra kultur til kultur. Film kan vises oss hvor nær vi står hverandre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media