Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Avistabbe i Danmark

Sendte ut avisforside fra TV-serie til abonnentene

- Dette er beklageligvis «fake news» på en helt ny måte.

BEKLAGER: Sjefredaktøren i danske BT beklager denne forsiden, som var laget til en ny sesong av krimserien «Den som dreper». Faksimile: BT
BEKLAGER: Sjefredaktøren i danske BT beklager denne forsiden, som var laget til en ny sesong av krimserien «Den som dreper». Faksimile: BT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa oppdaget for seint at førstesida i tirsdagens avis var falsk. Den ble distribuert til store deler av Danmark før feilen ble oppdaget.

Den falske avissida ble laget som en rekvisitt til en tv-serie, som handler om en 17 år gammel jente som forsvant sporløst for ti år siden. Flere danske aviser, bl.a. Politiken omtalte tabben.

Veldig pinlig

Ergerlig, irriterende og dumt kaller BTs sjefredaktør Michael Dyrby den falske forsiden som førte til at mange dansker satte morgenkaffen i halsen.

DRAMATISK: En dramatisk histore, som bare skulle vært med i en tv-krim. Faksimile: BT
DRAMATISK: En dramatisk histore, som bare skulle vært med i en tv-krim. Faksimile: BT Vis mer

- På en skala fra 1 til 10 i pinlighet, er dette en 10-er, sier sjefredaktøren og fortsetter:

- Det er en elementær menneskelig feil når noe som dette skjer. En virkelig dum feil. Men alle kan forstå hvordan det kan skje, når man forklarer det, sier sjefredaktøren i et intervju i egen avis.

Grusomt innhold

Forsiden var bare ment til å bli brukt i en ny sesong av krimserien «Den som dreper», som var en stor suksess 2011. Den ble også vist på norsk TV 2.

Krimserien om en seriemorder fikk mye kritikk for sitt grusomme innhold.

Høsten 2011 fulgte vi den unge etterforskeren Katrine Ries Jensen i jakten på en seriemorder i Danmark. I hovedrollene var Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Frederik Meldal Nørgaard, Lærke Winther og Iben Dorner.

Kunne ikke stoppe

«Forsvant sporløst for 10 år siden: Nå får hun endelig fred» lød overskriften i store deler av tirsdagens BT-oppslag. En dramatisk nyhet som bare var fiktiv og aldri skulle ut.

FALSK: Slik ser den faske forsiden ut. Faksimile: BT
FALSK: Slik ser den faske forsiden ut. Faksimile: BT Vis mer

Da feilen ble oppdaget, var avisa allerede distribuert til abonnenter og forhandlere i det vestlige Danmark.

- Så det var umulig å stoppe utsendelsen. Derfor gikk vi umiddelbart ut på bt.dk for å rydde opp. Dette er beklageligvis «fake news» på en helt ny måte. sier Michael Dyrby om den falske forsiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!