- Senga hennes var enda mindre enn jeg trodde

13-årige Isabella Castillo skal spille Anne Frank.

(Dagbladet.no): Når verdens mest berømte dagbok blir musikal, er det med 13 år gamle Isabella Castillo i hovedrollen. Forestillingen involverer 22 sangere og skuespillere, og har première i Calderon-teatret i Madrid i februar.

Da Castillo ble vist rundt i Anne Frank-huset i Amsterdam i forrige uke, oppdaget hun at Anne Franks seng var enda mindre enn hun hadde forestilt seg ved å lese boka.

- Hvis du lager en musikal om familien og måten de levde på, mener jeg det er veldig viktig å besøke dette huset, sa hun ifølge BBC.

Tragisk opera

Regissør Rafael Alvero sier han ble møtt med skepsis da han presenterte prosjektet.

- Selvsagt er det emosjonelt. Det vi ønsker å gjøre er å forstå historien bedre gjennom musikken, sier Alvero, og sammenlikner forestillingens uttrykk med en tragisk opera.

Den jødiske jenta Anne Frank skrev dagbok mens hun gjennom 25 måneder skjulte seg på et loft i Amsterdam. I august 1944 ble hun arrestert sammen med familien og sendt til konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

To uker før konsentrasjonsleiren ble befridd av britiske tropper, døde hun av tyfus, 15 år gammel.

HER SKJULTE ANNE SEG: 13 år gamle Isabella Castillo besøkte Anne Franks hus i Amsterdam som del av researchen til hovedrollen i en spansk Anne Frank-musikal. Hun ble overrasket over størrelsen på senga. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
HER SKJULTE ANNE SEG: 13 år gamle Isabella Castillo besøkte Anne Franks hus i Amsterdam som del av researchen til hovedrollen i en spansk Anne Frank-musikal. Hun ble overrasket over størrelsen på senga. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Reddet treet

I fjor var det 60 år siden dagboka ble utgitt. Den har blitt lest av millioner av mennesker siden utgivelsen.

På høsten ble det meldt at nederlandske myndigheter ville felle kastanjetreet Anne Frank skrev om i sin dagbok.

Treet er sykt, men aktivister mener det ikke er nødvendig å felle treet som ga Anne Frank håp, og deres protester har inntil videre reddet treet.

I fjor besøkte over en million mennesker Anne Frank-huset i Nederland, noe som er ny rekord. De fleste besøkende kom fra Storbritannia og USA.

HER SKREV HUN: Isabella Castillo - som spiller Anne Frank i musikalen som settes opp i Madrid - sitter i kontoret til faren Otto Frank, der hun skrev dagboka si.
DØDE 15 ÅR GAMMEL: Anne Frank døde i 1945, to uker før konsentrasjonsleiren hun var i, ble befridd.
FORAN KASTANJETREET: Anne Frank skrev om treet i dagboka si. Nå er treet sykt og trues med felling.
SPILLER FAMILIEN: Fra venstre: Sylvia de Esteban spiller Annes mor, Isabella Castillo spiller Anne Frank, Alberto Vasquez har rollen som Annes far Otto, og Rocio Leon spiller søsteren Margot.