Senior-humor

Den gamle humoren vender tilbake. Ikke morsomt.

Terning2

Premiere NRK1, i kveld kl. 19.55. TV: I mine tunge stunder, når jeg har vært trist på vegne av den «nye» humorens infantile mangel på talent, har jeg tenkt at den gamle humoren holdt da et høyere nivå enn dette. En nostalgisk villfarelse, selvsagt. Faktum er at den dårlige gamle humoren er like ubrukelig som den dårlige nye humoren.

«Luften helter» er av den gamle skolen, skrevet av de fordums storheter Trond Kirkvaag og Knut Lystad, og det er ikke noe å le av. Her er en smaksprøve, der Jon Skolmen sier han skal selge bilen sin: «Hvor mye skal du ha for den?», «Nei, ikke Forden, Opelen.»

Hvem ler av dette? Lo jeg av slikt da jeg var liten? Ja, jeg gjorde kanskje det. Men dette er lørdagsunderholdning, beregnet på hele familien i 2007. Noen må ha duppet av da NRK-monopolet ble opphevet.

Tar ikke av

Utgangspunktet er ikke dødfødt. To oppsagte piloter (Lystad og Jon Skolmen) starter Senior Air for å ta opp kampen med SAS. De ansetter en flyvertinne og en regnskapsfører med «absolutt kalkuli» og kjøper en aldrende DC-3. Men humoren er så hoderystende enkel og endimensjonal og sketsjpreget at prosjektet aldri kommer seg ut på rullebanen.

Tida flyr

Så hva tenker NRK på? De har «Brødrene Dal» og «NyNytt», for ikke å nevne mer surrealistiske klassikere, i arkivet. De kan vise repriser av gamle dagers skikker og talemåter og humor og alvor når som helst i en rekke kanaler, så hvorfor lage nygammel retro-TV som bare minner oss om at mye har skjedd og folk og underholdning har forandret seg.

Åtte lørdager framover skal gammelhumoristene holde familien samlet. Kanskje bør mor blande litt fleinsopp i pizzaen.