JOBBER SAMMEN: Thomas Numme og Harald Rønneberg har all interesse i at Truls Svendsens nye tv-serie blir en suksess. De er medeiere i selskapet som produserer såvel «Senkveld» som «Oppdrag Norge». (Skjermdump fra sumo.tv.no)
JOBBER SAMMEN: Thomas Numme og Harald Rønneberg har all interesse i at Truls Svendsens nye tv-serie blir en suksess. De er medeiere i selskapet som produserer såvel «Senkveld» som «Oppdrag Norge». (Skjermdump fra sumo.tv.no)Vis mer

«Senkveld» brukte sin egen forretningspartner som hovedgjest: - De røde lampene blinker

Truls Svendsen er på samme selskap som Numme og Rønneberg.

(Dagbladet): Da høstens sjette utgave av «Senkveld» gikk på lufta i går, var det med Truls Svendsen som hovedgjest.

Han satt i sofaen under hele programmet, deltok i flere innslag og fikk være sentrum for oppmerksomheten alene i over sju minutter i starten av talkshowet, da han for det meste snakket om sin nye tv-serie «Oppdrag Norge».

Lages av samme selskap «Oppdrag Norge» sendes i likhet med «Senkveld» på TV 2 og er laget av det samme produksjonsselskapet, Plan B, der både Svendsen og de to «Senkveld»-programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg eier aksjeposter på cirka 20 prosent.

Både Rønneberg og Svendsen sitter dessuten i styret, og alle tre har manager-avtaler i et heleid underselskap.

MEDEIER: Truls Svendsensitter i likhet med Numme og Rønneberg på en vesentlig eierandel i Plan B. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MEDEIER: Truls Svendsensitter i likhet med Numme og Rønneberg på en vesentlig eierandel i Plan B. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Som tidligere stuntreporter i programmet ble Truls Svendsen presentert som «en del av Senkveld-familien», men ut over det ble det ikke opplyst om noen bindinger.

Skal være åpne Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sier til Dagbladet at det hele får «varselslampene til å blinke rødt» overfor Vær Varsom-plakatens punkt 2.3 og 2.4.

Paragrafene sier at man skal vise åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet, og at redaksjonelle medarbeidere ikke må utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler.

- Jeg må bare gå ut fra at dette er klarert oppover i TV 2-systemet, sier hun.

Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 forsvarer bruken av Svendsen som hovedgjest og profileringen av «Oppdrag Norge» på «Senkveld».

- Truls Svendsen er en av Norges største TV-profiler, har vunnet Gullrutens publikumspris to år rad, og er nå aktuell med et nytt program på TV 2, skriver han i en mail til Dagbladet.

Promoterer sine egne Det har ikke lyktes Dagbladet å innhente en kommentar fra Plan B, men:

- Det redaksjonelle ansvaret for «Senkveld» ligger hos TV 2, ikke Plan B, skriver Nakken.

Selv også NRK bruker sine talkshow til å promotere egne kjendiser og deres programmer, har omfanget av TV 2s bruk av «Senkveld» til formålet vakt oppsikt tidligere.

En opptelling VG gjorde i 2013 viser at hver tredje gjest det året hadde en tilknytning til kanalen.

Høstens sesong fortsetter trenden, om enn ikke i like stor grad. Så langt har såvel to av skuespillerne i TV 2s dramaserie «Okkupert» som humorist Kevin Vågenes fra TV 2-serien «Kollektivet» sittet i Thomas og Haralds sofa.