HYLLES: Liv Ullmann fyller 80 år, og blir hyllet av store deler av kulturnorge på Nationaltheatret i Oslo. Video: Nina Hansen / Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer Vis mer

Liv Ullmann 80 år

«Senkveld»-gutta beiler Liv Ullmann med 80 røde roser: - Vi er forelska

I dag ble Liv Ullmanns 80-årsdag feiret på Nationaltheatret i Oslo.

- Vi er forelska i Liv Ullmann, rett og slett, sier Thomas Numme til Dagbladet.

Liv Ullmann fyller 80 år i dag, og store deler av Kultur-Norge har samlet seg på Nationaltheatret for å feire hennes store dag.

DOBBELKLEM: Liv Ullmann fikk en dobbel bursdagsklem av «beilerne» Thomas Numme og Harald Rønneberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DOBBELKLEM: Liv Ullmann fikk en dobbel bursdagsklem av «beilerne» Thomas Numme og Harald Rønneberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Thomas Numme og Harald Rønneberg ankommer sammen, med en svær bukett roser i armene.

- Vi er beilerne hennes. Så nå gjør vi et siste forsøk her, med 80 roser. Vi hadde et sang- og dansenummer innøvd, men vi droppet det i siste liten, sier Harald Rønneberg.

Eget Ullmann-rom

Da Numme og Rønneberg ledet «Senkveld», var Liv Ullmann en av deres favorittgjester på showet. Hun har nemlig vært på besøk hos gutta i studio mange ganger.

- Vi gledet oss alltid veldig til hun kommer, fordi vi vet det alltid kommer noe utrolig gøy, sier Thomas, før Harald fortsetter:

- Det er en godtepose av sånne helt sjuke historier. Vi sitter og gaper, og det er så gøy. Og så er hun et varmt, godt menneske. Når hun har hatt det livet hun har, så skjønner du hvorfor hun har gjort det så godt. For hun er et godt menneske også.

- Vi har alltid hatt et eget Liv Ullmann-rom. Hun har alltid egen suite, sier Thomas.

- Du kunne være så stor superstjerne som du bare ville, Justin Bieber eller hvem det måtte være – men Liv Ullmann har alltid fått det flotteste rommet, slår Harald fast.

I dag har de lyst til å hylle henne.

- Alle må bare huske hvor sykt stor stjerne hun er, og hvor viktig hun er for Norge. Hun er det største vi har hatt, sier Harald, før Thomas fortsetter:

- Og hvor kul og moderne dame hun her. Jeg er skikkelig glad i henne!

- Min favorittgjest

Det er ikke bare Thomas og Harald som elsker å ha Liv Ullmann i studio. Også Fredrik Skavlan erklærer Ullmann som en av sine absolutte favoritter.

- FAVORITTGJEST: - Hun er min favorittgjest, sier Skavlan, og understreker: - Og jeg har ikke mange favorittgjester! Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FAVORITTGJEST: - Hun er min favorittgjest, sier Skavlan, og understreker: - Og jeg har ikke mange favorittgjester! Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sagt det til henne, og til flere andre, at hun er min favorittgjest. Hun nekter å tro meg, mener at jeg sier det til alle. Men det gjør jeg ikke, jeg sier det bare til henne!, sier Skavlan til Dagbladet, og forklarer videre:

- Liv har vært en gjest hos meg helt siden jeg begynte i tv. Jeg tror første gang jeg hadde henne i studio var med Thor Heyerdahl, mens han levde. Da innså jeg at hvis jeg skulle holde på lenge, så kom jeg til å ha med henne ofte.

- Jeg kan faktisk si at jeg aldri har hatt noen gjest som etter mitt syn har vært så stabilt bra i alle år som henne. Hun har vært med mange ganger, og hun har alltid vært litt forskjellig fra gang til gang – og alltid veldig morsom å intervjue, sier han.

Han tror hun har betydd svært mye for Norge, og beskriver henne som en person som alle vet hvem er.

- Du må nesten ut av landet for å forstå hvor svær hun har vært. Jeg bor og jobber mye i Sverige, og hun er kanskje den mest kjente nordmannen i Sverige. Den de har sterkest forhold til. Det eneste som er irriterende, er at de tror hun er svensk. Men det er hun definitivt ikke, sier Skavlan.

- 13-åringen i meg

Liv Ullmann selv entret festsalen til tonene av «Happy Birthday to you», med sin ektemann Donald Saunders i armene. Sammen med resten av familien hadde hun fått æresplassen midt i salen.

Fra scenen i festsalen holdt både statsminister Erna Solberg, filmskaper Margreth Olin og Michal Leszczylowski taler til ære for Liv Ullmann.

- Jeg synes det er helt fantastisk. Jeg er så rørt og så beveget, og nå skal jeg finne dattera hans som ikke har skjønt noe. Bare for å si at vi elsker henne også, selv om hun ikke skjønner språket, sier Liv Ullmann til Dagbladet, før hun fortsetter å snakke om sin store dag til resten av den oppmøtte pressen:

BEVEGET: - Det er så fantastisk. Jeg blir så rørt og beveget, sier Liv Ullmann til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEVEGET: - Det er så fantastisk. Jeg blir så rørt og beveget, sier Liv Ullmann til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- For det første blir jeg veldig glad, men så kommer 13-åring i meg og jeg blir enormt sjenert. Det de gjør her er ikke bare underholdende og nydelig for meg, men de gjør noe mer enn bare å rose meg. De snakker om viktige saker. De snakker om kunst, og hva kunst betyr i dag, og hva det betyr å gi kontakt til hverandre, og at vi bryr oss hverandre.

- Turte å prøve seg

Også statsminister Erna Solberg var i dag på plass på Nationaltheatret for å hylle Ullmann. I tillegg til å holde tale, delte hun også noen varme ord om jubilanten.

- Liv Ullmann var egentlig vår første store skuespillerstjerne internasjonalt. Det betød mye, og betød mye for de norske skuespillerne kunne komme ut i verden. Så tror jeg hun har betydd mye for utviklingen av teaterkunst i Norge, og av film, sier Solberg til Dagbladet.

Hun trekker også fram Ullmanns betydning som forbilde for ugifte mødre, ved å bruke sine egen situasjon for å vise at det kunne gå bra. Selv husker hun både noen av filmene til Ullmann og tv-program som hun spilte i.

- Da jeg ble bevisst mange av hennes tv-ting var hun allerede kjent. Mange av filmene som hun laget, ble faktisk laget før jeg begynte å se på. For meg var det noen ting som var fantastisk bra, og så var det selvfølgelig noen ting som jeg var for ung til å skjønne dybden av den gangen, sier hun.

- Det jeg synes er mest fascinerende med henne er at hun har turt så mye forskjellig. For det første er hun en stor skuespiller. For det andre har hun turt å prøve seg. I en veldig tidligere mannsdominert bransje har hun blitt regissør og gjort mye annet.

- Ingen konkurrent

Vibeke Løkkeberg var også til stede for å feire jubilanten i dag. Hun og Liv Ullmann har begge til felles at de er regissører i et yrke som i mange år har vært mannsdominert. Løkkeberg mener at Ullmann har hatt svært stor betydning.

KOLLEGAER: Vibeke Løkkeberg og Liv Ullmann har begge regissert filmer. Men Løkkeberg føler ikke at hun står overfor en konkurrent likevel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOLLEGAER: Vibeke Løkkeberg og Liv Ullmann har begge regissert filmer. Men Løkkeberg føler ikke at hun står overfor en konkurrent likevel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun betyr veldig mye, fordi hun har greid å slå gjennom med sin ustoppelige beskjed om å være autentisk. Og det er så sjelden vare, at du må på en måte bli hekta. Det samme gjelder de filmene som hun har regissert, som vi absolutt ikke må glemme. Jeg er veldig stolt av å kalle meg en kollega av Liv, sier Løkkeberg.

- Jeg husker før hun hadde regissert film, så hadde hun sett «Løperjenten». Så kom hun bort til meg, og det var det søteste jeg har opplevd, og neiet og takket for filmen. Det er det nydeligste jeg har sett i mitt liv, jeg var helt på gråten. Hun viste sin glede, og brakte etter «Hud» meldinger fra Bergman hva han syntes, forteller Løkkeberg, og fortsetter:

- Hun er veldig sjenerøs, så man føler ikke at man står overfor en konkurrent. Seinere laget hun den ene vidunderlige filmen etter den andre, så da er det min tur til å neie.