Sensasjonell Glenn Close

LONDON (Dagbladet): Tennessee Williams' «En sporvogn til begjær» på Lyttelton-scenen med Glenn Close i rollen som Blanche Dubois er en sensasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stykket handler om livet i de fattige delene av New Orleans, om to søstre som møtes igjen i et miljø fullt av vold og seksuell utbytting. Den ene, Blanche Dubois, har ei frynset fortid, er frustrert og misunner sin gifte søster Stella, som venter barn.

  • Trevor Nunn skriver at han lenge drømte om å sette opp stykket med Glenn Close, fordi han har arbeidet med henne før. Blanche Dubois kan spilles på like mange måter som stykket har vært oppført. Denne kvinnen må begeistre, tiltrekke, forstyrre og frastøte med sin forførende opptreden som får oss til å drømme om å være sammen med henne.
  • Alt dette oppnår Glenn Close i forestillingen. De tre timene går i en forrykende fart, og dekorasjonene er slik som man bare får til på store scener. På rullescenen har man klart å få inn gatelivet i det fattige New Orleans, et hus i flere etasjer hvor Blanches søster Stella og hennes brutale mann Stanley bor.

Londonteatrene trekker Hollywood-stjerner. Tidligere i år opptrådte Madonna, som fikk dårlig kritikk, og Gwyneth Paltrow, som begeistret anmelderne.

  • Det er mye Tsjekhov i høst. «Ivanov» spilles på Nasjonalteaterets Cottesloe-scene og «Onkel Vanja» på Donmar. En av britenes beste skuespillere, Simon Russell Beale, spiller Onkel Vanja. Stykket er et av de siste Sam Mendes iscenesetter på Donmar, og anmelderne var enstemmige i sin begeistring for forestillingen.
  • Brian Friel har skrevet et nytt stykke, bygd på Tsjekhov. I «Afterplay» på Gielgud-teateret spør han hva som ville ha skjedd hvis Sonja fra «Onkel Vanja» og Andrej fra «Tre søstre» møttes i Moskva i 1920. Sonja spilles av Penelope Wilton og Andrej av John Hurt. «Jeg tror ikke jeg får se en bedre forestilling i London i år,» skrev Charles Spencer i Daily Telegraph. Alt skjer i form av en samtale ved et bord i 70 minutter, man sitter trollbundet takket være de to gode skuespillerne. De forteller historie etter historie om seg selv, de bløffer, de lyver, de får oss til å le og fortvile, og dermed er hensikten oppnådd.
  • De som har tenkt seg til London seinere i høst, kan få med seg David Hares nye stykke «The Breath of Life», som har premiere på Haymarket 10. oktober. Alle Hares stykker imøteses med spenning fordi han er en av de beste britiske skuespillforfatterne i dag.

Et av de morsomste stykkene for tida er »Abigail's Party« p Hampstead-teateret. Det spilles fra 14. oktober til 9. november. Det skal seinere settes opp i West End.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer