OVERFALT: Den danske forfatteren Yahya Hassan (19) skriver kritisk om innvandrermiljøer - med risiko for liv og helse. Her fra et besøk i Norge i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERFALT: Den danske forfatteren Yahya Hassan (19) skriver kritisk om innvandrermiljøer - med risiko for liv og helse. Her fra et besøk i Norge i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Sensasjonspoeten måtte rømme fra knivoverfall

Svært dramatisk for danske Yahya Hassan (19) i Ramallah.

(Dagbladet): Den 19 år gamle poeten har tatt såvel Danmark som Norge med storm med sine dikt om livet som innvandrer i Danmark - hans familie er palestinere og kom til København fra en flyktningeleir i Libanon.

Men Yahya Hassan har også fått mange fiender for å være kritisk til aspekter ved muslimsk kultur og sine foreldres generasjon av innvandrere, og skrive åpent om familievold og barnemishandling blant innvandrere.

Natt til torsdag avverget Hassan såvidt å bli angrepet med kniv, og måtte rømme fra overfallsmenn under et besøk i Ramallah på Vestbredden, skriver Berlingske i dag.

Slått på vei hjem Hassan var i den palestinske byen som en del av et forfatterutvekslingsprogram. Ifølge avisa var dikteren på vei fra en fest hos venner til sin leilighet i kulturhuset Det danske hus da han ville gå inn på et spisested for å kjøpe mat.

Da han passerte en bil med fire eller fem voksne menn, ble han spurt på arabisk om han var «Yahya fra Danmark».

Da Hassan svarte bekreftende kom en av mennene ut av bilen - og slo.

Løp etter med kniv - Jeg står stille et sekund, idet han slår ut mot meg og treffer meg halvt i hodet før jeg griper ham om hånden. Jeg hører de andre spørre hva som er galt og nærme seg, men så skyver jeg ham vekk og løper ned gaten, forteller Hassan til Berlingske.

- Da jeg snur meg bakover ser jeg at mannen jakter meg med en kniv, og jeg kan høre at bilen blir startet. Men jeg kom meg vekk fra dem, forteller 19-åringen.

Han har tidligere blitt slått ned på åpen gate i København, og da han skulle delta i et debattmøte i Odense i november i fjor ble arrangementet stanset av politiet etter en høy trusselvurdering.

Overfor Berlingske understreker Hassan at de aller fleste han har truffet i sine foreldres omstridte hjemland, har diskutert hans dikt og kritikk av religiøs hykleri på en uproblematisk måte - selv om de kan være dypt uenige med ham.

Sikkerhetsrisiko Han er imidlertid overbevist om at det nattlige overfallet var religiøst motivert.

- Mannen som slo kalte meg vantro og bannet, så det må ha vært noe religøst. Jeg tenker egentlig bare at de er uvitende. Jeg har ikke noe behov for å kalle dem verken terrorister eller fundamentalister, men tenker at de forsvarer sin religion og verner om sin identitet på feil måte. Den slags mennesker kan man finne overalt, sier han til Berlingske.

Besøket i Midt-Østen var på forhånd vurdert som en mulig sikkerhetsrisiko av Politiets Efterretningstjenestes (PET) og skulle egentlig ikke offentliggjøres før 19-åringen var trygt tilbake i Danmark. Grunnet en misforståelse om Hassans returdato ble informasjon om hans tilstedeværelse på Vestbredden likevel publisert i Berlingske denne uka.

Han har ofte sikkerhetsvakter rundt seg når han reiser utenlandsk, men valgte å reise uten på turen til Vestbredden.