Sensuell hoggestabbe

I «Cinema Paradiso» gjaldt det en ung gutts besettelse for film. Nå er den pubertale besettelse for en yppig kvinne temaet for Giuseppe Tornatore.

Malèna (Monica Bellucci) er alt hva 12-årige Renato (Giuseppe Sulfaro) kan drømme om - vakker og sensuell paraderer hun daglig forbi en gapende gutteflokk med liten kontroll over det kroppslige.

Drømmekvinne

Hun er alle menns våte drøm i en liten, krigsrammet by på Sicilia og samtidig alles hoggestabbe. Praten går om hva hun foretar seg, mens mannen tjener Mussolinis hær. Når han blir rapportert død, har hun ikke annet å leve av enn sin egen kropp.

Denne drar Tornatores kamera kraftige veksler på. Bellucci får ikke gjøre stort annet enn å bevege seg kattemykt; gående, stående eller dansende - påkledd eller halvnaken. For guttungen er hennes Malèna et objekt, men også mer. Han blir en kikker og en ridder.

Voldsomt overspill

Tornatore veksler mellom ren farse, bittersøt romantikk og drama. Han gir oss noen fine øyeblikk av presise observasjoner, men lar for mange av sine personer flyte ut i et voldsomt overspill. Det tar brodden av komikken og alvor fra dramaet. Og Bellucci har hatt en utakknemlig jobb med en kvinne vi ville visst mer om.