Sensur på ti sekunder

TEHERAN (NTB-DPA): Iransk TV overfører kampene i fotball-VM direkte, men med ti sekunders forsinkelse. De sekundene brukes til å sensurere TV-bildene. Alle scener som regnes for anti-iranske eller u-islamske vil bli stoppet.

Myndighetene sensuransvarlige sitter klar på produsentens arbeidsplass i TV-huset i Teheran. Plukker TV-kameraet opp leddkledde kvinnelige tilskuere, tilløp til tribunevold eller - i forbindelse med Irans kamper - anti-iranske slagord, trykkes det på nødknappen.

TV-skjermene i Iran vil ikke bli svarte. I stedet klippes det inn «harmløse» bilder av publikum i helt andre kamper. Under onsdagens kamp mellom Italia og Chile, fikk TV-titterne i Iran plutselig se tilskuere som viftet med argentinske flagg.

Ordningen er ikke ny. Under forrige VM, som ble arrangert i USA, var tidsforsinkelsen 20 sekunder. Siden da har de sensur-ansvarlige blitt både flinkere og raskere, og dermed klarer de seg med ti sekunder denne gang.

Fotball er den mest populære sport i Iran, og 120 000 tilskuere så landets kvalifiseringskamp mot Australia i Teheran i fjor. Det er rekord for kvalifiseringen. Skoler og universiteter har utsatt sine eksamener slik at studentene kan konsentrere seg om sluttspillet der Iran for første gang på 20 år deltar selv.

(NTB)