Sensurens spøkelse

Regjeringen er formyndersk ved å gå inn for forhåndssensur av ikke-trykte ytringer. Den viser mistro til ytringsfrihetens prinsipper i et åpent rettssamfunn, argumenterer Helge Rønning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST UKE

offentliggjorde den internasjonale ytringsfrihets- og journalistorganisasjonen Reporters sans frontiers, Reportere uten grenser (RSF) en rapport om hvordan internettet sensureres og kontrolleres rundt omkring i verden. Det er skremmende lesning. Ikke uventet har autoritære regimer som Kina, Cuba, Saudi-Arabia og Zimbabwe gjort nettet til gjenstand for streng sensur. RSF offentliggjør en liste over de land som på en eller annen måte har innført muligheter for sensur av nettet.

Det er ikke bare diktaturer på den listen. Også i land som vanligvis regnes som demokratiske, åpner man for kontroll ved blant annet å vise til kampen mot terrorisme. Dette skjer for eksempel i USA, der den såkalte Patriot Act gir FBI rett til å samle informasjon om internettbrukere selv om det ikke dreier som noen offisiell etterforskning.

NORGE STÅR

ikke på RSFs liste, men man kan spørre seg om hvor lenge dette vil være tilfelle. I regjeringens og stortingskomité-flertallets forslag til ny paragraf 100 i Grunnloven - den såkalte ytringsfrihetsparagrafen - står nemlig følgende formulering: «Statens Myndigheter kunne ikke udøve Forhaandscensur og anden Forhaandskontrol af Ytringer, med mindre tungtveiende Hensyn gjøre det tilbørligt holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelser. Forhaandscontrol af trykt Skrift bør ikke finde Sted.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer