Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Melovaz:

Sensurerer bort kvinnelige artister

En iransk strømmetjeneste sensurerer bilder av kvinnelige artister på deres egne utgivelser. - Klart brudd på opphavsretten, sier advokat.

FJERNET: Artisten Ariana Grande er, sammen med flere kvinnelige artister, fjernet fra eget albumcover på den iranske strømmetjenesten Melovaz. Foto: Republic Records/ Skjermdump Melovaz
FJERNET: Artisten Ariana Grande er, sammen med flere kvinnelige artister, fjernet fra eget albumcover på den iranske strømmetjenesten Melovaz. Foto: Republic Records/ Skjermdump Melovaz Vis mer

Den iranske strømmetjenesten Melovaz fjerner kvinnelige artister fra egne album- og singlecover. Verdenskjente artister som Taylor Swift, Billie Eilish, Lizzo og Ariana Grande er rett og slett visket ut av bildene.

Artistene Lady Gaga og Lana del Rey, har begge cover med bilde av seg selv med en mann. Der er de selv blitt fjernet, mens mennene har blitt værende på bildet.

Også de norske artistene Sigrid og AURORA har blitt fjernet fra sine utgivelser.

Det var Insider som omtalte saken først, i september.

Stipendiat på Universitetet i Oslo, Banafsheh Ranji, som har forsket på journalistikk og kvinnelige aktivister i Iran, forteller til Dagbladet at dette er vanlige restriksjoner i Iran.

- Dersom denne strømmetjenesten er styrt fra innsida av Iran, blir bildene av kvinner uten hijab - spesielt i tilfeller med kvinnelige artister med fokus på kropp - naturlig sensurert basert på iranske lover og regler for kriminelt innhold.

Rettet mot iranske brukere

Hun forteller at årsaken til at er at kvinnene på bildet er fjernet er fordi de ikke har dekket til håret sitt.

- Dersom denne strømmetjenesten er styrt fra utsida av landet, så er den i hvert fall rettet mot forbrukere og markedet i Iran, forteller Ranji og fortsetter:

- Det er derfor logisk markedsføring å føye seg etter lovene i landet, og ikke publisere noe som er «kriminelt» der.

FJERNET: På albumcoveret til artisten Lana del Rey er hun selv fjernet fra coveret, mens mannen hun står med har fått bli igjen. Foto: Polydor Records/ Skjermdump Melovaz
FJERNET: På albumcoveret til artisten Lana del Rey er hun selv fjernet fra coveret, mens mannen hun står med har fått bli igjen. Foto: Polydor Records/ Skjermdump Melovaz Vis mer

Gjelder bare iranske kvinner

Sensuren har fått både artister og fans til å reagere på Twitter. En av artistene som har reagert er rapperen Iggy Azalea. Hun har selv blitt sensurert på et av sine coverbilder. Likevel trekker hun fram at musikken hennes derimot, ikke er det.

- Synd for dem, fordi jeg har vagina-referanser i hver eneste låt, så hvem vant egentlig?, skriver artisten på Twitter.

Ranji forteller at disse restriksjonene stort sett gjelder kvinnelige artister i Iran.

- Hva som blir sensurert av videoer, bilder eller lydopptak av utenlandske kvinner varierer. For eksempel blir aldri videoer og bilder av ikke-iranske kvinner sensurert i riksdekkende medier som TV og radio, dersom det bare er at de ikke har dekket til håret, forteller hun.

Hun sier det vanligvis gjelder utenlandske artister også.

- Derfor er det viktig å legge til at det går an å komme seg unna lovene og reglene som utenlandsk artist, ved hjelp av andre strategier for innholdsproduksjon, avslutter Ranji.

- Brudd på opphavsrett

Advokat Hans Marius Graasvold, som blant annet jobber med opphavsrett for musikk, sier til Dagbladet at dette er en åpenbar krenkelse av artistene og plateselskapenes rettigheter.

- Åndsverkloven er stort sett lik i mange land i Europa, og i USA. Man har ingen rett til å endre uten samtykke fra rettighetshaver. Å endre er et brudd på opphavsretten. Jeg har aldri vært borti noe slik før.

Likevel ser ikke Graasvold bort ifra at ytringsfriheten trumfer opphavsretten, med tanke på iransk lov. Han sier at dersom man opplever å finne noe med sin opphavsrett på slike sider, må man ta kontakt og be om at de fjerner det.

- Dette er et klokkerent brudd på opphavsretten. Det spiller ingen rolle om det er et utenlandsk firma som gjør det.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med strømmetjenesten Melovaz uten hell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media