Sensurerer Renberg

Flere ungdomsskoler på Sørvestlandet nekter å dele ut ei bok som skal stimulere leselysten blant ungdom. De frykter reaksjoner på utdraget fra Tore Renbergs «Mannen som elsket Yngve».

Foreningen !Les har de siste ukene sendt ut 150000 eksemplarer av pocketboka «Dramatisk», som inneholder utdrag fra en rekke norske og utenlandske forfattere. Utdelingen er ledd i en landsomfattende aksjon for å stimulere leselysten blant ungdom, og utdanningsdepartementet har betalt over en halv million kroner for å gjøre antologien gratis.

Men blant annet Lund ungdomsskole i Moi, som hadde meldt seg på aksjonen, har gitt beskjed til !Les og departementet at utdelingen stoppes.

Tabu

Her er de farlige ordene

Dette avsnittet fra Tore Renbergs roman har fått flere ungdomsskoler til å reagere:

«Vi gikk noen minutter uten å si noe. Foran oss kunne jeg se læreren peke opp mot en varde, og i klynga bak så jeg Tor-Henrik i c-klassen legge hånda si på rompa til Helene i a-klassen. Helene hadde pult halve skolen, sa folk, men ikke meg, tenkte jeg, og neppe Helge heller. Ifølge Tor-Henrik sto det Sug og svelg God Helg med kulepenn i håndflata hennes, den samme håndflata som holdt rundt pikken din, og hun svelga satsen så det skrangla i kjakene og klikka i skallen på deg uten at hun en gang måtte dra håndbaken over munnen etterpå, og det var jo større bedrifter enn de fleste kunne oppdrive på den tiden, da de fleste av oss sto milevis fra den slags opplevelser.»

Fra «Mannen som elsket Yngve», Oktober forlag, 2003.

- Tiltaket er fint, men det er en del tabuord og uttrykk i boka som gjør at vi er redd for aksjoner fra visse miljøer hvis elevene får den med seg hjem. Foreldrerådets arbeidsutvalg var samstemte i at avgjørelsen er riktig. Vi vil ikke provosere, sier inspektør Erling Svennevig ved Lund ungdomsskole. Han innrømmer at det er sensur.

- Ja, det er det, men det er forskjell på ei bok som er tilgjengelig på et bibliotek og ei som vi aktivt deler ut. Vi kjenner holdningene på Sørvestlandet, for vi har blant annet hatt foreldre som har reagert på dans og kinoforestillinger i skolen. Likevel har vi fått det til. Jeg opplever ikke meg selv som pietistisk, men jeg må forvalte synet til lærere og foreldre.

- Er det ikke feigt av dere?

- Jo, det er kanskje det.

- Og vil dere ikke bare oppnå at elevene i enda større grad vil lese boka?

- Det er godt mulig, sier han.

Overrasket

Forfatteren av «Mannen som elsket Yngve» blir svært overrasket når Dagbladet informerer ham om vedtaket i hans hjemfylke Rogaland.

- Jeg har aldri tenkt på at noen kunne reagere på denne boka. Det hårreisende å sensurere en samtidsroman. Det som står i boka er ikke verre enn det som skjer i KrF , sier Renberg.

Han påpeker også at det ungdommer opplever i virkeligheten er barnemat i forhold til boka.

Også Sokndal ungdomsskole i nabokommunen nekter å dele ut boka.

FOR STERKT: Noen tabuord fra Tore Renbergs «Mannen som elsket Yngve» er nok til at flere ungdomsskoler nekter å levere ei bok til sine elever.