Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sensurert av Cappelen

Den kjente tegneserieforfatteren Steffen Kverneland ble nektet å gi ut sin siste bok på Cappelen. Forlagssjef Anders Heger likte ikke Kvernelands karikatur av forlagets egen Erik Fosnes Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Anders Heger driver sensur, og det er både overraskende og skuffende, sier Steffen Kverneland.

Den kjente tegneserieskaperen er elsket og hatet for sine «Amputerte klassikere» , som i en periode ukentlig sto på trykk her i Dagbladet. Forlagssjef Anders Heger er åpenbart en av dem som ikke har sans for Kvernelands karikaturer.

Før utgivelsen av «Amputerte klassikere IV», Kvernelands tiende bok og hans andre på Cappelen, ga forlagssjef Heger Kverneland beskjed om at historien «Idioten» måtte fjernes fra boka. Dette ville ikke Kverneland gå med på, og dermed blir det ingen utgivelse på Cappelen. «Amputerte klassikere IV» blir derimot gitt ut på tegneserieforlaget No Comprendo Press om 14 dager.

- Sensur

Det delikate i saken er at Anders Heger satte seg på bakbeina på grunn av Kvernelands framstilling av Erik Fosnes Hansen, en av Cappelens mestselgende forfattere.

- Det mest overraskende er egentlig at en som Anders Heger driver sensur. Det hadde jeg ikke trodd, sier Steffen Kverneland.

Før han fortsetter:

- Jeg ble jo jævlig skuffet. Denne utgivelsen var jo et stort prosjekt.

«Idioten»

Den aktuelle tegneserien heter «Idioten», etter Fjodor Dostojevskijs berømte roman. I serien framstilles Fosnes Hansen i matrosdress og med «Titanic» skrevet på lua.

- Fosnes Hansen likte heller ikke denne tegninga. Han syntes den var ubehagelig, men han har tidligere kjøpt originalen til en annen serie som jeg selv mener er mye «slemmere», sier Kverneland.

Serien «Idioten» sto på trykk i Dagbladet 27. august i fjor, og Kverneland synes det er rart at et forlag har lavere terskel enn en dagsavis. Heger bekreftet ifølge Kverneland at det var karikaturen av Fosnes Hansen som han ikke tålte, men han understreker at de to aldri har hatt noen konflikter reint privat.

Forlagssjef Anders Heger vil ikke kommentere sensuren.

- Dette er en sak mellom forlegger og forfatteren, sier Heger.

Hele Norges coronakart