Sensurert Strømgren klar for Iran

Jo Strømgrens «Maskuline Mysterier» er omdøpt til «Mysterier» for å unngå homoerotiske assosiasjoner blant det iranske publikummet.

Ingen nakne skuldre eller knær. Ingen røyking eller drikking. All hentydning til erotikk i teksten er fjernet. I dag reiser Jo Strømgren Kompani til Iran for å presentere en radikalt omarbeidet versjon av danseforestillingen lørdag denne uken.

- Tittelen kunne tolkes i homo-erotisk retning, forklarer Strømgren som mener han ikke har gjort noen kompromisser. Forestillingen handler om to unge menn og deres problematiske forhold til damer.

- Jeg ser på dette som en utfordring. Dans handler om å kommunisere med publikum. Så lenge vi klarer å lage en elegant forestilling innenefor rammene er det greit for meg, sier koreografen og danseren. «Mysterier» framføres av Strømgren selv og komponist og musiker Bergmund Skarslien på Teherans største scene, City Hall Stage under teaterfestivalen Fajr Festival.

Advart av eksil-iranere

Jo Strømgren er kontaktet av eksiliranere som har anbefalt ham å ikke reise til festivalen som opprinneling var en feiring av revolusjonen til Khomeini.

- Jeg ser på dette som et prøveprosjekt, der vi kan rapportere tilbake før andre eventuelt drar til Iran med norsk kultur, sier han til Bergensavisen. Med på turen har de en person som har godkjent forestillingen etter de strenge iranske kravene og har forberedt reisefølget på hvordan oppholdet vil bli.

- Vi skal være snille gutter og ikke drikke alkohol, men en liten blås må vel kunne gå an, sier røykeren Strømgren.

Det er mer enn 20 år siden norsk scenekunst ble oppført i Iran, som er det 14. landet Strømgren besøker med «Maskuline Mysterier». Norsk UD har gitt kulturstøtte til Iranforestillingene.

SELVSENSUR: «Maskuline Mysterier» ble for mye for perserne. Nå er stykket omdøpt, og all naken hud tildekt.