Sent ute med julegavene?

Ingen grunn til panikk. Her er de beste dvd-boksene.

(Dagbladet.no): Tiden er straks ute. Og du har knapt begynt med årets dristigste risikosport: Julegaveshopping i siste liten. Men slapp av, pust dypt og finn hvilepulsen. Ved siden av et medlemskap i Amnesty, Care eller Leger uten grenser, er underholdning i boks alltid en vinner på selveste kvelden.

Her følger noen tips, tidløse klassikere og nyere tv-serier du ikke kan bomme med. Og skulle det verste skje, er bytting i romjulen et årlig ritual. Gaveproblemet er uansett løst for deg. Så print ut, gå til dvd-butikken og finn frem gullkortet. God jul!

«The Godfather DVD Collection»

Mye pent er sagt om Coppolas gangsterepos siden de ble laget, mesteparten av det er sant. Det skjer ekstremt sjelden, men «Gudfaren» og «Gudfaren II», er eksempler på filmer som nesten bare blir bedre med åra. Mange har disse helt på toppen av lista over sine favoritter. Ved gjensyn er det lett å forstå hvorfor. Boksen inneholder også en dvd med ekstramateriale, mye av det holder høy kvalitet. «Gudfaren III» er også med, den er etter min mening langt bedre enn sitt rykte. Likevel fungerer den best som kontrast til å se hvor utrolig gode de to første er.

«The Adventures of Indiana Jones - The Complete DVD Movie Collection»

Marion: «You\'re not the man I knew ten years ago.» Indiana: «It\'s not the years, honey, it\'s the milage». Det er ikke årene, det er kilometerstanden. For vel 25 år siden forente produsent George Lucas, regissør Steven Spielberg og manusforfatter Lawrence Kasdan krefter og skapte en av tidenes flotteste helter. Ingen superkrefter, men en utrolig evne til å rote seg inn _ og ut _ av halsbrekkende eventyr. Lucas fortalte han ville lage noe han gjerne skulle sett som barn, noe han sjøl likte. Det viste seg at veldig mange andre også likte dem. Boksen inneholder IJ-trilogien, den første er uten tvil den beste, den midterste den svakeste og den siste er en fryd, takket være Sean Connery. DVD\'en med bonusmateriale inneholder en solid dokumentarfilm. Førsteklasses underholdning og fin appetittvekker til nummer fire kommer. Hvis den da noen gang gjør det.

«Rome - Sesong 1»

Dette er ikke det Roma du husker fra historietimene på skolen. Heller ikke den versjonen Hollywood har vist oss før. HBO-serien om Julius Cæsars vekst og fall er spekket med saftige intriger, dampende sex og politisk taktikkeri. Med andre ord, dette er underholdning på høyt plan. Bonusmaterialet er både underholdende og interessant. Temaer som dukker opp i handlingen blir utdypet grundigere. Fra trivia som at mannlige sexslaver med stort utstyr virkelig var ekskusive gaver rike romere utvekslet, til hvordan senatet fungerte og var bygget opp. Aldri har antikkens historie vært så fengende.

BLODIG DRAMA: «Rome» er blant de mest populære dvd-boksene fra en tv-serie.
BLODIG DRAMA: «Rome» er blant de mest populære dvd-boksene fra en tv-serie. Vis mer

«Prime Suspect Sesong 1 - 3»

Før Helen Mirren ble overdynget av superlativer for sin innsats som dronning Elizabeth, både den 1. og den 2., spilte hun hovedrollen i denne krimserien. Hennes talent har det aldri vært grunn til å betvile, i rollen som den steinharde politietterforskeren Jane Tennison, får hun brukt hele registeret. Seriene har vært vist på tv, jeg har sett flere av dem før. Men de er så spennende og gjennomførte, at jeg ble sittende å se dem på nytt - selv om jeg husket hvordan de endte. Perfekt for lange romjulskvelder- og netter.

«James Bond Ultimate Box»

Dette er dyrt. Men er det flott? You bet! Selv om to-tre tusenlapper er mye penger, får du enorme mengder underholdning for pengene. Her serveres alle 007-fans fuktige drømmer med pen sløyfe på. 20 filmer, og enorme mengder ekstramateriale pakket i en koffert som ser ut som den kunne rommet en av Qs fiffige innretninger. Her er alle de offisielle Bondfilmene, fra «Dr. No» til «Die Another Day». «Never Say Never Again» og «Casino Royale» (den gamle, altså), er ikke med. Men det er kanskje like greit. Filmene er flikket og mekket på så lyd og bilde gnistrer. Selv en «stinker» som «Octopussy» blir til å holde ut. Hvem var den beste agenten? Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton eller Pierce Brosnan? Og om Blofeld, Goldfinger eller Rosa Klebb er den beste skurken er det bare å sette seg ned å drøfte. Sikkert er det i hvert fall at Pussy Galore har tidenes Bondpike-navn.

«The Alfred Hitchcock Prestige Collection»

Gamle Hitch var ekstremt produktiv, langt fra alt han laget var like bra. Og tiden har ikke fart like pent med alle hans filmer. Men uansett, filmene hans har alltid noe, en følelse, en eleganse, en type vidd, du ikke finner for ofte lenger. De lager ikke filmer som dette lenger. Denne boksen inneholder fem filmer fra Hitchcocks mellomperiode på femtitallet, «Dial M for Murder», «Stage Fright», «I Confess», «The Wrong Man», «Strangers on a Train» - samt mesterverket «North by Northwest». Har du en filmbuff i familien, er dette gaven til ham/henne.

«Angel - Sesong 1-3»

Mens Buffy-serien i bunn og grunn fortalte det vi alle vet, at ungdomsskolen var et helvete, konsentrerer spinoff-serien seg om det vanskelige voksenlivet. For det er ganske komplisert. I hvert fall hvis du er en vampyr som har vært slem, men nå er snill og har som kall å utrydde alle demoner og annet rask som holder til i Los Angeles. Den bekrefter det mange alltid har tenkt, at filmprodusenter og den slags er Satans hjelpere på jord. Joss Whedon, som også skapte vampyrjegeren Buffy, lykkes langt på vei å blande satire og grøss, dette er tørrvittig, kult og spekket med selvironi. Ikke forvent den store kunstneriske opplevelsen, men ypperlig tidtrøyte.

Sent ute med julegavene?

«Battlestar Galactica - Sesong 1»

God science fiction handler alltid om vår samtid og inneholder både samfunnskritikk og -kommentar. «Battlestar Galactica» er basert på en virkelig cheesy 70-talls-serie, men bortsett fra navnet og grunntemaet har denne versjonen lite felles med forløperen. Menneskeheten blir angrepet av avanserte roboter, maskiner de sjøl har skapt, men som nå ønsker hevn. Problemet er at skapningene både ser, høres og føles som mennesker. Noen av dem er også programmert til å tro at de er mennesker. Klaustrofobisk og paranoid, men bruk av håndholdt kamera som gir det hele en slags autentisitet. Ja, dette føles nesten realistisk. Serien er blitt et kultfenomen i USA og har fått folk som vanligvis går langt utenom romeventyr, til å benke seg foran skjermen uke etter uke.

«Lost Sesong 1-2»

Denne burde ikke behøve noen nærmere introduksjon. Men hvis du er så heldig at du ikke har fått med deg hele serien fra før, er julen en ypperlig tid til å gjøre det. Få serier har vært skapt så mye engasjement på nettet. Spekulasjonene om hva som egentlig skjer med de overlevende etter en flystyrt på en mystisk øy i Stillehavet, synes å være uten ende. Det er morsomt, men du trenger ikke vært Lost-nerd for å ha glede av denne velgjorte tv-serien. Som med alle føljetonger, er det en nytelse å se den på dvd, der du sjøl bestemmer hvor mye du vil se. Vær så god, get lost!

LOST: Populær også på dvd.
LEGENDARISK: «Gudfaren».
DYR BOKS: James Bond samlet.